Peste 3.000 de porci au fost sacrificați în județul Brăila din cauza pestei porcine, iar autoritățile au anunțat că eutanasierea animalelor va continua zilele următoare, informează MEDIAFAX. Până în prezent, în județ au fost confirmate zece focare ale bolii, dar există și o suspiciune.

Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate în localități din Insula Mare a Brăilei și din sud-vestul județului.

În zonele menționate, dar și în localitățile învecinate autoritățile au declanșat o amplă campanie de informare a populației despre virusul care omoară porcii domestici și sălbatici.

”La momentul de faţă avem 10 focare confirmate şi o suspiciune. Acestea sunt pe raza localităţilor Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa. Prin intermediul primarilor se vor intensifica informările către populație pentru prevenirea şi combaterea acestei peste porcine”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul judeţului Brăila, George Adrian Paladi.

Până în prezent, echipele mixte care acționează în zonele afectate de pestă porcină africană au eutanasiat peste 3.000 de porci.

Autoritățile au luat măsuri speciale în preajma marilor ferme de porci, județul Brăila fiind pe locul doi pe plan național în ceea ce privește numărul de porcine.

În paralel, se lucrează la întocmirea dosarelor de despăgubire, iar autoritățile speră să termine documentele până la sfârșitul săptămânii.

”Astăzi (miercuri - n.r.) se încheie eutansierea şi uciderea porcilor din Spiru Haret şi vom acţiona în Berteştii de Jos, Stanca şi Stăncuţa. Mai puţin Cuza Vodă, unde nu avem semnale sau suspiciuni că ar evolua pesta porcină. În aceste UAT-uri şi în Insula Mare a Brăilei au fost eutanasiaţi 3.014 porci. S-au efectuat dosare de despăgubire, cred că până la finalul săptămânii vom reuşi să terminăm. Avem o problemă importantă şi grija noastră cea mai mare este pentru firmele comerciale. Vă dau un exemplu, la ieşirea din Tichileşti, la intrare în Tufeşti, avem cantonaţi în jur de 150.000 de porci. Aceste ferme şi-au luat toate măsurile, nu cred că vom avea probleme, dar trebuie să stăm 24 din 24 să veghem. Percepţia oamenilor a fost bună, până acum, nu am avut probleme să ne lase să intrăm în curţi. Problema cea mai mare sunt pagubele economice, vă dați seama 3.000 de porci pe despăgubiri câți bani sunt. Avem peste 200.000 de porci în judeţ”, a spus Gicu Drăgan, directorul DSVA.