Marota fotbaliștilor, exprimată de eternul optativ „mergem înainte!”, capătă temeiuri noi odată cu apariția inteligenței artificiale în postata sportului. O sugerează și semne mărunțele, cum ar fi, de pildă, noile inscripții arborate cu fală pe tricouri de către fotbaliatorii din Slobozia: „Premier group, avangarde group” (s-or fi isprăvit ostenitele vorbe românești!). Nu s-or fi gândit ei chiar la IA, dar, oricum, orgoliosul „avangarde” denotă decizia alor Bărbuț și Aganovici să se împlânte decis în fotbalul viitorului. Nu știu în ce stadiu al implementării s-a ajuns la Slobozia, da-n restul lumii, inteligența artificială este deja bine înfiptă într-ale sportului, unde se laudă cu viitoare izbânzi mărețe.

Citez din diverse site-uri: „Odată cu creșterea IA și partajarea datelor, a devenit mult mai ușor să-ți compari rezultatele cu ale altora“. „Digital Athlete”, un instrument care folosește IA, „a construit o ima­gine completă a experienței jucătorilor, care permite echipelor NFL să înțeleagă de ce au nevoie jucătorii pentru a rămâne sănătoși, pentru a se recupera rapid și pentru a performa cel mai bine“. (Între altele, IA poate introduce tehnologia de recunoaștere facială, spre a permite accesul fanilor în tribune, sau, mai direct spus, pentru a n-o permite, astfel că dispare parte dintre golănimea stadioanelor.)

„Deep Mind” folosește IA-ul în elaborarea de strategii pentru loviturile de colț. „Tactic, IA oferă date din aproape 10.000 de cornere colectate din sezoanele Premier League 2020-2023, iar acum poate prezice care este jucătorul cu cele mai mari șanse să primească mingea într-un scenariu dat.” Nu i-ai pasat lui X în  faza cutare, e bine dacă ai avut succes, dacă nu, ți se va reproșa că n-ai ținut cont de sugestia științifică preconizată de IA, care-ți indicase mișcarea optimă. Așa-zisul „Marginal gains“ stabilește mai multe modificări mărunte, aparent neimportante, „care pot aduce nu numai beneficii majore pe termen lung, ci și medalii”. „Dintr-odată, suntem capabili să observăm lucruri imposibil de văzut doar cu ochiul uman. Astfel, știm că unii sportivi vor alerga mai repede prin dezvoltarea mai multor mușchi, în timp ce performanța altora ar putea fi afectată negativ de o creștere a masei muscu­lare.“

„Personalizarea meniurilor a aproximativ 300 de sportivi, o sarcină sisifică până de curând, se simplifică la maximum odată cu apariția unei aplicații bazate pe inteligență artificială numită Notemeal” – ș.a.m.d.. Nu-s, cum se vede, implicări directe, imediate, și nu s-a ajuns să determini un 11 metri „optimizând” științific un gând, dar IA aduce suport valoros inteligenței strămoșești, deocamdată încă tolerată în aria gazonului.

Filosofii antichității acordau credit nelimitat caratelor intelectului, afirmând, în capitolul XV din „Samadeva”, că „totdeauna, superioritatea inteligenței triumfă asupra forței”. Așa l-o fi învins David pe Goliath, da-i greu de crezut în zilele noastre că un halterofil cu minte sclipitoare va triumfa obligatoriu în fața unui adversar mai bine dotat fizic. Adevărul se află, ca de obicei, la mijloc: sprinteneala gândirii poate, deocamdată, în mod cert, sprijini performanța, mai ales în jocurile sportive ultratacticizate. Nu să o și determine legic – între altele, își mai joacă rolul și întâmplarea. Numai că, atunci când este vorba despre construcție colectivă, fotbalistul inteligent nu-i de-ajuns în lipsa „acordului fin” cu întreaga echipă.

„Samadeva”: „când un om inteligent nimerește în mijlocul a o mulțime de proști, el se pierde sigur, ca un lotus luat de valuri”. Jucătorul „deștept” se ofilește pur și simplu într-un context amorf, lipsit de sclipiri, ajungând să se angreneze într-un fotbal câlțos și, s-o spun pe a’ dreaptă, neinteligent. Pe de altă parte, nu-i chip să fii strălucitor ceas de ceas! Și asta fiindcă oameni suntem: o mie de pricini ne pot influența în bine sau în rău. Complicat! Trăim într-un veac și un mileniu în care valorile forței și cele ale intelectului își asiguraseră cumva egală parte. (Pascal spunea că „inteligența noastră deține același rang ca și corpul nostru în ordinea naturii”.) Alibec denotă forță, Tănase șiretenie inteligentă – avantaj teoretic Tănase. Alibec joacă, în același  meci, în care, desigur, își are rostul și locul lui, dar trudește în alt regn al fotbalului... Pe toate le va rafistola, când va ajunge la zenitul ei mioritic, inteligența artificială: ea va stabili, barem teoretic, și când va șuta Alibec II și când va dribla Tănase-junior. Românii se vor obișnui, cum au acceptat și roșiile de carton presat, uitând de  zemoasele pătlăgele naționale. Asta e, „Mergem înainte!”