Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit miercuri evenimentul lansării volumului „O vară ce nu mai apune”, semnat de Radu Sergiu Ruba.  

 

„O personalitate pregnantă a literelor din România”

„Un eveniment aparte”, aşa cum a spus la deschidere dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, directorul bibliotecii publice sucevene, întrucât autorul, care şi-a pierdut complet vederea de la vârsta de 11 ani, este „o personalitate pregnantă a literelor din România”.

Sătmărean din Ardud (n. 1954), Radu Sergiu Ruba, care - lipsit de vedere de la vârsta copilăriei - a absolvit Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti (specializarea Limba franceză), a fost profesor, inspector în Ministerul Educaţiei, traducător şi interpret, ziarist în presa scrisă şi radiofonică.

 

Radu Sergiu Ruba face parte din conducerea Uniunii Europene a Nevăzătorilor

Radu Sergiu Ruba a debutat ca poet în anul 1983, a scos mai multe volume de poezie, a publicat proză scurtă şi eseu, a fost recompensat cu premii literare prestigioase (Premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franţei - la Concursul internaţional al nuvelei francofone de la Paris, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti...) şi a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către preşedintele României (2008).

Radu Sergiu Ruba, care e fost preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, face parte în prezent din conducerea Uniunii Europene a Nevăzătorilor.

 

„Un excelent povestitor, un scriitor complet cu o vocaţie profundă”

Prezentat de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă ca un autor optzecist, „o voce singulară, autentică, care depune mărturie cu împăcare”, Radu Sergiu Ruba este „un excelent povestitor, un scriitor complet cu o vocaţie profundă”.

Cartea „O vară ce nu mai apune”, apărută la Editura Humanitas, care cuprinde 22 de povestiri, este „o confesiune rafinată”, cu „personaje de un pitoresc fascinant”, care „frapează printr-un ton aşezat, echilibrat”.

Este, aşa cum a subliniat Alexandru Ovidiu Vintilă, „un parcurs al regăsirii, al sinelui profund”, „un volum care ne sugerează verticalitatea metafizică”.

 

„Un roman fragmentar, care nu este ordonat cronologic, ci merge pe firul amintirii”

Autorul, care le-a mulţumit gazdelor şi celor prezenţi la eveniment (între care se aflau mai mulţi membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor Suceava, în frunte cu preşedintele Grigore Baran), a mărturisit că îi face plăcere să vină în această zonă care „este complice cu cea din nordul Transilvaniei”, în care s-a născut.

El a accentuat faptul că în această carte, care este „un roman autobiografic, dar şi povestea unui ţinut” („un roman fragmentar, care nu este ordonat cronologic, ci merge pe firul amintirii”), vorbeşte despre oamenii pe care i-a cunoscut până la vârsta de 11 ani, când a devenit nevăzător - membri ai familiei, cunoscuţi, prieteni din copilărie.

 

„O carte scrisă de Radu Sergiu Ruba este o carte de viziuni”

Evenimentul a avut la final şi o secţiune interactivă, în care s-au adresat întrebări la care autorul a oferit răspunsuri. El a spus cum a scris această carte - nu în alfabetul Braille, nu a înregistrat-o pentru a fi apoi transcrisă, ci a folosit calculatorul uzând de un soft special, un „program de sinteză vocală”.

Întrebările şi răspunsurile au conturat un univers aparte, cel al nevăzătorilor (despre „visarea în culori”, despre „lumina interiorizată, cromozomială”, despre „relaţiile de raportare energetică”...). Aşa cum a spus la final scriitorul Constantin Hrehor „o carte scrisă de Radu Sergiu Ruba („un autor care se detaşează şi prin scriitură şi prin destin”) este o carte de viziuni”.

O carte mărturie la care autorul, aşa cum scrie în textul introductiv, a ajuns „pe un drum lung, întârziat de ezitări, de ocolişuri, de escale cu sau fără voie, de lunecări în capcane, de ieşiri anevoioase de acolo, de reveniri spre ţintă din alte unghiuri...”