Pictorul rădăuțean Dimitrie Savu, unul dintre artiștii venerabili onorați cu titlul de „Senior al Artelor Plastice Bucovinene”, a intrat vineri în posesia diplomei și premiului aferent titlului acordat de Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural „Bucovina”.

Membrii juriului „Zilei Artelor Plastice Bucovinene” (31 ianuarie, zi în care, în anul 1932, a fost întemeiată, la Cernăuți, Societatea Artiștilor și Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) l-au vizitat la domiciliu și i-au înmânat documentul de atestare al titlului cu semnătura președintelui Gheorghe Flutur.

Vizibil emoționat, Dimitrie Savu (86 de ani), artistul despre care scriitorul Ion Drăgușanul spunea că are o „operă exponențială pentru mai bine de un secol și jumătate de artă plastică bucovineană”, i-a primit pe mesagerii suceveni în apartamentul transformat în galerie permanentă, cu pereții încărcați de tablouri.

Lucrări de care nu s-a putut despărți, peisaje, flori și - la loc de cinste, cea mai impunătoare prin dimensiuni - „Balerina”, pictată în urmă cu mai bine de patru decenii. Suplă, delicată în tutu-ul său alb, înălțată pe poante cu spatele la oglindă, balerina din tabloul pictorului Dimitire Savu a rămas la fel ca acum patruzeci de ani.

„Nici culorile nu s-au degradat”, spune el apropiindu-se de tablou cu mâinile împreunate, ca în fața unei icoane: „Eu am îmbătrânit, dar ea nu s-a schimbat deloc!”.

Rememorează anii în care era sănătos și energic. Picta în aer liber, lucra terenul pe care-l deținea (până la vârsta de 75 de ani a cultivat pământul), realiza expoziții la care lucrările sale se vindeau ca pâinea caldă. Lumea însă s-a schimbat. În ultimii ani, oamenii care participă la vernisajul unei expoziții nici nu se mai uită la lucrări. Vin să socializeze, fără să scrie un rând în caietul de impresii. Cu toate acestea abia așteaptă să se încălzească vremea ca să urce în atelierul de la mansardă. Acum e prea frig și nu pate picta. Ne spune că banii primiți ca premiu sunt destinați pentru procurarea culorilor. Cu gândul la tinerețea fără bătrânețe a „Balerinei” din sufragerie, Dimitrie Savu își face planuri pentru zilele care vin. Dacă vârsta l-a determinat să renunțe la cultivarea pământului, la pictură nu va renunța niciodată.