Pe 9 martie, pentru al şaselea an consecutiv, în România a fost marcată ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989. În 1945, la Bucureşti se instaura oficial regimul comunist, impus de Uniunea Sovietică, cele cinci decenii fiind cea mai neagră pagină din istoria modernă a ţării pentru că în această perioadă, opozanţii regimului au fost aruncaţi în lagăre şi temniţe. Comemorarea Deţinuţilor Politici Anticomunişti în Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin Legea 247 din 5 decembrie 2011.

La Suceava, această zi a fost marcată la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”. Cei care au fost prezenţi în preajma preotului paroh Viorel Ioan Vârlan şi a celorlalţi preoţi care i-au fost alături la impresionanta slujbă de pomenire a eroilor suceveni care s-au jertfit şi au murit în închisorile comuniste, au asistat la o veritabilă oră de istorie naţională, închinată memoriei sfinţilor luptători români suceveni pentru libertate. Momentul liturgic a cuprins ectenia pentru pomenirea eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români şi Slujba Parastasului pentru eroi. Între cei peste 1.000 de suceveni pomeniţi s-au numărat ierarhi, profesori, studenţi, monahi, intelectuali, muncitori, preoţi, scriitori, care au fost anchetaţi, arestaţi, aruncaţi în închisori, trimişi să lucreze la Canalul Dunăre - Marea Neagră, la baraje, în mine, fiind chiar şi deportaţi în Siberia pentru acuzaţii total nefondate, dar socotiţi periculoşi pentru regimul politic care se instala în anii 1944 - 1945.

 

Sucevenii, neinteresaţi de comemorarea celor care au murit în temniţele comuniste

„Grăbiţi prin viaţă şi împovăraţi de greutăţile cotidiene, cei mai mulţi dintre noi, sucevenii, nu reuşim să ne aplecăm cu suficientă atenţie, cu trăiri şi simţăminte depline, la semnificaţia românească a anumitor zile din calendar. În ziua de 9 Martie, Biserica <Naşterea Maicii Domnului> şi câţiva preafrumoşi şi preacredincioşi cetăţeni ai acestui oraş, din ce în ce mai puţini din păcate, au adus slavă lui Dumnezeu şi celor mai frumoase nume de români suceveni care s-au jertfit pentru libertatea noastră. Cu toate că nu este impresionantă prin mărime, în această zi, în biserica păstorită de preotul Viorel Ioan Vârlan a rămas, din păcate, prea mult spaţiu neocupat cu suflete de români creştini. Ce-ar fi fost dacă cei care şlefuiesc conştiinţele tinerilor români i-ar îndruma pe elevii şi studenţii suceveni să participe, odată pe an, la o oră de istorie a luptei anticomuniste din România, în spaţiile celui mai performant laborator din oraş: Biserica <Naşterea Maicii Domnului> şi platoul pe care este amplasată Troiţa închinată celor care au suferit în temniţele şi lagărele comuniste în perioada anilor 1944-1989.

Am aflat de la supravieţuitorii care au rezistat prigoanei şi de la urmaşii şi urmaşele luptătorilor anticomunişti că asemenea celor 40 de mucenici din Sevastia, la aproape 630 ani distanţă, peste 1.000 de suceveni au avut o soartă similară. Asemenea înaintaşilor lor în credinţă, cei 40 de mucenici creştini care au refuzat să se închine idolilor, martirii sucevenii cinstiţi şi comemoraţi pe 9 martie la Suceava nu au făcut pact cu diavolii roşii, străini conştiinţei strămoşeşti româneşti, nu au renunţat la idealurile lor şi nu s-au abătut de la adevărata credinţă. Preţul plătit de cei mai mulţi dintre ei îl cunoaştem prea bine: asasinarea lor, îngroparea fără preot, fără nume şi fără cruce”, ne-a spus Constantin Crăciun, secretar executiv al Filialei judeţene Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Un act de recunoştinţă pentru eroii şi martirii acestui neam, persecutaţi de comunişti, au adus alături de preotul Viorel Vârlan, maistru militar în retragere Dumitru Davidel de la Filiala Suceava ,,Plăieşii” şi plt. (r) Nelu Aldea, preşedintele Subfilialei Fălticeni a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.