Banca Naţională a României a vernisat, la agenţia din Suceava, o expoziţie inedită de monede şi bancnote, intitulată „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede”. Evenimentul a avut loc în prezenţa directorului Agenţiei BNR Suceava, Elena Sireteanu, a expertului muzeograf din cadrul BNR, Dan Ilie, a conducerii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Suceava şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. Directorul Agenţiei BNR Suceava, Elena Sireteanu, a precizat că expoziţia este organizată de Muzeul Băncii Naţionale a României, în parteneriat cu Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti, expoziţia fiind o invitaţie la o "călătorie" în jurul lumii, prin intermediul reprezentărilor animaliere de pe bancnote şi monede, îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural.

La rândul său, expertul muzeograf Dan Ilie a subliniat faptul că Agenţia BNR Suceava este prima din ţară în care a fost vernisată această expoziţie. El a arătat că expoziţia a fost prezentată pentru prima dată la Muzeul „Grigore Antipa”, acolo unde în patru luni a avut circa 18.000 de vizitatori, care „au fost atraşi atât de ineditul subiectului, cât şi de mijloacele moderne şi interesante de prezentare”.

Dan Ilie a explicat că în expoziţie sunt prezentate 251 de însemne monetare, de la monede din Antichitate, Evul Mediu şi Epoca Modernă, emise de diverse state, regate şi imperii, până la bancnote moderne din 59 de ţări şi teritorii de pe şase continente. Expoziţia este structurată pe secţiuni – animale marine, mamifere, animale domestice, păsări şi animale mitologice – şi prezintă peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii. „Pentru această expoziţie am ales şi piese care au legătură cu spaţiul românesc, fiind prezentată o monedă, o drahmă din secolul IV î.Hr de la Histria, monede din Dacia, monede pe care se poate vedea capul de bour, din perioada domnitorilor Petru Muşat şi Ştefan cel Mare, dar şi moneda taler-leu, din Ţările de Jos, care a circulat şi pe teritoriul românesc”, a spus Dan Ilie.

Expoziţia de la BNR Suceava este deschisă publicului în perioada 15 noiembrie 2018 – 15 iunie 2019, programările pentru grupuri făcându-se la sediul agenţiei.