În perioada 15 ianuarie - 28 februarie, Galeria de artă a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni prezintă expoziţia tematică „Uni…vers eminescian”, dedicată împlinirii a 169 de ani de la naşterea celui considerat de filosoful Constantin Noica drept ,,omul deplin al culturii româneşti”. Sunt expuse lucrări dedicate lui Eminescu ale artiştilor plastici Ligia Macovei, Cik Damadian, aflate în patrimoniul Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani şi Muzeului Judeţean Botoşani, şi ale artistului Spiru Vergulescu, aflate la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

„Eminescu este în fiecare zi cu noi. Graţie lui ne spunem bună ziua, la revedere şi alte cuvinte frumoase într-o limbă ca un fagure de miere, o limbă căreia Eminescu i-a adus strălucirea, o limbă pe care trebuie să încercăm să o vorbim aşa cum ne-a lăsat-o. De-a lungul vremii artiştii au fost fermecaţi de ceea ce înseamnă opera eminesciană, au încercat să cunoască, pe cât s-a putut de mult, diverse aspecte legate de viaţa personală a lui Eminescu şi tot acest interes aparte pe care l-au avut faţă de Eminescu s-a concretizat în diverse şi numeroase lucrări de artă plastică aşa cum sunt şi cele pe care astăzi le expune Muzeul de Artă <Ion Irimescu>. Suntlucrări semnate Ligia Macovei, ilustraţii la opera eminesciană şi lucrări semnate Cik Damadian, lucrări de grafică pe care acesta le-a realizat în anul 1979, când a locuit timp de trei luni în Botoşani şi când, fermecat de frumuseţea oraşului, a încercat să transpună în lucrările sale tocmai aceste aspecte, vechile clădiri, grădini şi peisaje care l-au impresionat şi pe Eminescu. Spiru Vergulescu a avut vocaţia unui veritabil istoric al arhitecturii, trecută prin prisma sufletului de artist. O parte din lucrările expuse se găsesc în original la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti, în anul 1989 fiind donate de autor 101 lucrări care au făcut parte dintr-o serie dedicată poetului, serie completată cu lucrări în original la Consulatul României de la Cernăuţi”, a precizat Ana-Elisabeta Florescu Coşereanu, muzeograf la Secţia de Artă şi Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani.

 

Locuri eminesciene şi ilustraţii la opera marelui poet

Ligia Macovei este artista care a realizat una dintre cele mai valoroase opere de ilustrator din cultura plastică românească, fiind unanim elogiată mai ales pentru transpunerea grafică a creaţiei eminescieneşi a lui Tudor Arghezi. Pentru grafica ediţiei de lux a volumului “Poezii” de Mihai Eminescu, din anul 1964, Ligia Macovei a fost premiată la unul dintre cele mai prestigioase târguri de carte din Europa, cel de la Leipzig.Plasticianul Cik Damadian, un armean născut la Constanţa, cu studii de artă  la Roma, fost profesor la Catedra de desen a Institutului cinematografic, cu expoziţii în ţară şi străinătate începând cu anul 1942, prezintă pe simezele fălticenene 20 de ipostaze grafice,  în tuş, dinBotoşani, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Cernăuţi. Sunt expuse „locuri eminesciene” şi ilustraţii la opera eminesciană realizate de Spiru Vergulescu, o parte din lucrările expuse găsindu-se în original la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti şi la Consulatul României de la Cernăuţi. Lor li se adaugă bustul Mihai Eminescu realizat de maestrul Ion Irimescu.

 

Eminescu, un „sfânt preacurat al versului românesc”

La finalul vernisajului profesoara Mioara Gafencu le-a vorbit celor prezenţi despre Eminescu şi creaţia sa şi s-a întors în timp pentru a privi cu emoţie grafica de mare delicateţe şi sensibilitate a Ligiei Macovei, artistă care i-a încântat tinereţea, care a mers „pe urmele lui Eminescu” împreună cu vestitul anticar şi om de cultură al Iaşului Dumitru Grumăzescu, cunoscut în toată Europa pentru colecţia dedicată lui Mihai Eminescu, cel care până la urcarea la ceruri în anul 2018 a strâns peste 10.000 de obiecte care au legătură cu Eminescu, structurate pe tematici: carte, ziare, reviste, ilustraţii, cărţi poştale, medalistică. Cunoscuta profesoară „a trecut cu ochii minţii” imaginile când Eminescu era sărbătorit la Fălticeni şi maestrul Ion Irimescu vorbea frumos şi din suflet despre poetul pe care „l-a imortalizat veşnic tânăr ca esenţă a spiritualităţii şi a românismului în acelaşi timp”.

„Existenţa sa spirituală înseamnă totul. De aceea ne oprim la acest sfânt preacurat al versului românesc, cu emoţie şi cu neputinţă în acelaşi timp, pentru că, oricât am încerca să vorbim despre Eminescu, cuvintele nu sunt suficiente. Numai cei care au fost atinşi de flacăra divină pot să-şi închipuie şi să redea imensa bogăţie a versului eminescian. Eminescu nu trebuie amintit numai la ziua de naştere sau de moarte, Eminescu este totul, Eminescu este esenţa neamului românesc, esenţa sensibilităţii noastre”, a spus Mioara Gafencu.

La finalul manifestării cei prezenţi au recitat din lirica eminesciană, participanţii primind gratuit Calendarul cultural fălticenean. Pe data de 24 ianuarie, o altă zi importantă, pentru că sărbătorim 160 de ani de la Mica Unire şi ziua de naştere a lui Grigore Vasiliu Birlic, Asociaţia „Fălticeni Cultural” va organiza un concurs de recitare la care Marele premiu este suma de 500 lei.