Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava anunţă intrarea în producţie a spectacolului „Portretul”, după un text de Sławomir Mrożek, în regia Dianei Udrea, a cărui premieră va avea loc pe 10 februarie 2019, ora 19:00.

Distribuţia spectacolului este formată din actorii Horia Andrei Butnaru, Răzvan Bănuţ, Delu Lucaci, scenografia fiind asigurată de Sebastian Raţiu, în vreme ce Cătălin Rodenciuc este regizor tehnic.

Diana Udrea povesteşte cu pasiune despre textul lui Sławomir Mrożek şi despre tematica pe care o propune cunoscutul dramaturg polonez în piesa „Portretul”: „Nu răscolim adesea trecutul, trăim prezentul din plin şi ne gândim la viitor, ne facem planuri pentru ziua de mâine, pentru următorii ani, ne umplem viaţa cu speranţe şi iluzii şi ne îndepărtăm cu paşi mari de trecut, deoarece ne este teamă de el, ne este teamă de ceea ce am fost sau am făcut. În <Portretul> lui Sławomir Mrożek ne întâlnim cu o vină atât de puternică încât ne acaparează viaţa, ne oferă materializarea conştiinţei noastre şi scoate la suprafaţă importanţa vieţii interioare. Ne obligă să ne privim în ochi şi să recunoaştem cine suntem, ne împinge să privim în adâncul sufletului nostru şi să depăşim prăpastia. <Portretul> ne invită să realizăm că cel mai mare duşman al nostru suntem chiar noi înşine”.

Diana Udrea, cea care semnează regia spectacolului „Portretul”, după Sławomir Mrożek, este studentă în ultimul an la Universitatea "George Enescu" din Iaşi, Facultatea de Teatru, secţia Regie. Spectacolele-examen pe care Diana le-a realizat în ultima perioadă au atras într-un mod deosebit atenţia pentru că pe scenă Diana încearcă să producă atmosferă şi caută mereu să lase o amprentă originală asupra creaţiilor pe care le propune.

Unul din aceste spectacole este „Paraziţi”de Marius Von Mayenburg, care s-a jucatla Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi cu care Diana Udrea a participat la Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa - ediţia III, 2018.

A mai pus în scenă fragmente din „Ivanov”, de A.P. Cehov, „Hamlet” şi „Richard III”, de William Shakespeare, Commedia de`ll Arte.

Sławomir Mrożek a fost un dramaturg şi prozator polonez, autor de povestiri satirice şi de piese de teatru cu tematică filosofică, politică şi psihologică. Creaţiile sale sunt asociate cu teatrul absurd. Cunoscutul dramaturg s-a născut în 1930, la Borzecin, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franţa şi mai târziu în Mexic, revenind în Polonia abia în 1996.

În dramele sale Mrożek prezintă situaţii simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic şi absurd. Drama „Tangou”, apărută în anul 1964, este o critică la adresa sistemelor totalitare şi a fost piesa care l-a făcut pe Mrożek celebru în toată lumea. Un alt text de-al său de o importanţă deosebită este „Emigranţii”, care a fost scris în perioada în care el însuşi a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experienţă a marginalizării, punând faţă în faţă imaginea refugiatului din motive economice şi a celui din motive politice. Mrożek e un dramaturg ce îşi concentrează atenţia asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice şi politice contemporane.

În 2003, scriitorul a primit Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Cavaler pentru merite în domeniul literaturii şi pentru contribuţia la dezvoltarea culturii franceze.