Jazz, blues alternativ cu Mike Godoroja & Blue Spirit, recital de pian susţinut de prof. Riciard Gagiu, spectacol cu focuri creat de Ordinul Solomonarilor şi mii de vizitatori, la Noaptea Muzeelor, eveniment ce a avut loc sâmbătă, 18 mai. Sucevenii şi turiştii aflaţi în zonă au avut posibilitatea să viziteze gratuit mai multe locaţii, precum Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Hanul Domnesc şi Muzeul de Ştiinţele Naturii. La Muzeul Satului Bucovinean intrarea vizitatorilor a fost gratuită între orele 18:00-20:00. La Muzeul de Istorie, publicului i s-a permis să intre gratuit între orele 18:00-24:00. La fel şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii, la Hanul Domnesc sau Cetatea de Scaun.

 

Muzică, libertate

Şi anul acesta, Noaptea Muzeelor a fost un eveniment organizat de Muzeul Bucovinei, împreună cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu“, Muzeul “Mihail Sadoveanu”, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” şi Galeria Oamenilor de Seamă - din Fălticeni. La ora 18:00 şi la ora 20:30, în faţa Muzeului de Istorie au fost puse la dispoziţie autocare cu care vizitatorii au călătorit, gratuit, dintr-un oraş în altul cu scopul vizitării obiectivelor muzeale. Ca în fiecare an, organizatorii le pregătesc vizitatorilor, la Noaptea Muzeelor, şi momente artistice de calitate. La Muzeul de Istorie, în Sala de conferinţe, începând cu ora 18:30, a susţinut un recital deosebit, intitulat „O Noapte la Muzeu”, Mike Godoroja & Blue Spirit. Cum au început să audă primele acorduri de chitară, de pian sau tobe, vizitatorii s-au oprit să-i asculte pe artişti. Vocea şi piesele cu mesaj scrise de muzicianul Mike Godoroja (autor, textier, solist vocal, producător)i-au îndemnat pe oameni să-şi amâne vizitarea secţiilor Muzeului de Istorie şi să asculte mai întâi concertul de blues, jazz, rock... „Noi astăzi suntem liberi şi pentru faptul că s-a vărsat sânge scump. Prieteni, fraţi de-ai noştri au murit în 1989. Acest sânge trebuie respectat. Şi această iubire faţă de libertate nu trebuie să o uităm niciodată. Libertatea aceasta înseamnă şi faptul că suntem astăzi aici, în acest muzeu, noaptea, şi cântăm”, a spus Mike Godoroja, care prin arta sa vrea doar să lase moştenire „spiritul meu tânăr, iubirea faţă de părinţi şi respectul sacru pentru marile valori”. El i-a îndemnat pe suceveni să meargă la vot pe 26 mai.

 

Spectacol tainic

La Cetatea de Scaun a Sucevei, după lăsarea întunericului, Ordinul Solomonarilor „a dansat Ciuleandra şi a dat foc şanţului de apărare”, spre încântarea publicului prezent la acţiune. Efecte pirotehnice spectaculoase au luminat şanţul de apărare al cetăţii, iar jongleriile cu poiuri cu foc, evantaie şi bâte în flăcări i-au impresionat pe vizitatori. Cei prezenţi la programul solomonarilor s-au bucurat de spectacolul tainic, intens, cu „cercuri” în flăcări, cu jonglerii şi muzică bine aleasă. Nu este uşor să stăpâneşti focul, să dansezi Ciuleandra şi să spui o poveste, ca oamenii să descifreze care este mitul Ciuleandrei, de la riturile magico-mitologice până la filozofia populară. Solomonarii au reuşit să înscrie hora Ciuleandrei în suita riturilor dedicate soarelui. Acestea au fost bine puse în evidenţă şi de „bulgării de lumină” mânuiţi cu pricepere de solomonari, de muzica aleasă, de costume şi de întreaga atmosferă creată pentru spectatori.

 

Recital de pian, la Hanul Domnesc

La Hanul Domnesc, publicul a fost surprins plăcut încă de la intrarea în muzeu, acolo unde prof. Riciard Gagiu, de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, a susţinut un recital extraordinar la pian. Iniţial, concertul ar fi trebuit să aibă loc în aer liber, în curtea Hanului Domnesc, dar ploaia de peste zi a schimbat programul, fapt care nu i-a deranjat cu nimic pe vizitatori. Cei mai mulţi dintre vizitatori s-au oprit, au ascultat o parte din recital, au aplaudat şi au mers mai departe, pentru a face un tur complet al muzeului. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc anual pe 18 mai.