La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava a avut loc joi, 30 mai, lansarea volumului „Înainte să fie prea târziu”, scris de dr. Ioan Iețcu. La debutul evenimentului cultural, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB), moderatorul manifestării, a făcut un scurtă prezentare a autorului. Ioan Iețcu s-a născut pe 7 decembrie 1937, la Pârteştii de Jos. A absolvit Facultatea de Medicină la Iaşi, în anul 1961, specializându-se în balneo-fizio-climato-terapie (1968). Devine doctor în medicină cu teza Recuperarea prin metode kineto-balneofizicale a mâinii traumatizate, susţinută în 1978 la Facultatea de Specializare şi Perfecţionare a Medicilor şi Farmaciştilor din Bucureşti. A fost ales în anul 1990 deputat în Parlamentul României din partea Mişcării Ecologiste din Bucovina și apoi în Delegaţia celor 10 parlamentari, pe lângă Adunarea Parlamentară de la Strasbourg la Comisia de ecologie şi protecţia mediului. În anul 2004, medicul scriitor Ioan Iețcu, doctor în Științe Medicale, a fost decorat cu Meritul Sanitar, în grad de Ofiţer.

 

„Este o scriitură sapiențială, este un tom izvodit de infatigabilul domn Ioan Iețcu, un împătimit de Bucovina”

Volumul „Înainte să fie prea târziu”, semnat de dr. Iețcu, stă sub semnul preocupării și grijii autorului pentru sănătatea planetei noastre, preocuparea sa pentru mediul înconjurător. Autorul cărții și-a adus contribuția în valorificarea factorilor naturali de cură de la Salina Cacica în pneumoterapia bolilor alergice, în recuperarea funcţională prin metode kinetobalneofizicale a sindroamelor post traumatice, reumatologice și neurologice, în promovarea largă a conceptului activ de mişcare, în afirmarea ecologiei moderne în medicină și societate, precum și a medicinii tradiţionale din N-E României. „Este o scriitură sapiențială, este un tom izvodit de infatigabilul domn Ioan Iețcu, un împătimit de Bucovina, un om al cetății și un cărturar cunoscut. Avertismentul pe care ni-l lansează încă din titlul cărții nu poate să nu ne pună pe gânduri. Volumul este unul de atitudine, de o veritabilă franchețe”, a spus dr. Alexandru Ovidiu Vintilă. În carte, „una captivantă, marcată de o anumită deschidere către celălalt”, sunt prezentate teme legate de om și de mediul în care viețuiește, de alimentația actuală, despre resurse (apă, aer), o temă actuală, ecologia moralei, temă care face obiectul filosofiei actuale. „Într-o lume aflată într-o derivă tot mai accentuată, Ioan Iețcu, autorul acestei cărți, face figură de umanist autentic, preocupat de soarta celui aflat în proximitatea sa”, a completat dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, care îi îndeamnă pe suceveni să citească această carte, care-i va face mai responsabili.

 

”Opersonalitate polivalentă, în scriitura căruia talentul se îmbină cu cunoașterea, cu știința”

Scriitorul Cezar Straton, unul dintre vicepreședinții Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB), a apreciat că dr. Ioan Iețcu este o personalitate polivalentă, în scriitura căruia talentul se îmbină cu cunoașterea, cu știința, cu o memorie extraordinară și cu un devotament pentru plaiurile acestea și pentru tot ce înseamnă ecologia. Autorul cărții este de părere că tot ce facem, direct sau indirect, facem pentru om. Această carte este în esența ei o pledoarie pentru ecologie, pentru protecția și mai ales refacerea naturii, acolo unde am degradat-o. „Cine dorește să se informeze găsește destule informații, nu numai ca impresii afective, ci și ca documente”, a spus dr. Ioan Iețcu.