41 de fotografii-poveste, muzică folk și mulți prieteni la vernisajul expoziției semnate de Lăcrămioara Georgeta Samson, eveniment care a avut loc sâmbătă, 22 februarie, în foaierul Muzeului Bucovinei. Artistul fotograf Lăcrămioara Georgeta Samson, membru debutant în Asociația Artiștilor Fotografi din România, a expus lucrări realizate în toate anotimpurile, dar mai ales în lunile de iarnă. De aici și denumirea expoziției, „Fată de viscol”, un titlu metaforic, pentru că, după cum a povestit artista, „am un dar deosebit de a mă lipi de viscol... Unde este el, hop și eu. Iar fotografiile expuse sunt cumva amestecate, pentru că nici anotimpurile nu mai sunt bine delimitate...”.

Expoziția a fost prezentată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, care a spus că „Lăcrămioara a găsit în natură, în ritmurile și în culorile sale, punctul de plecare pentru o manifestare artistică interesată, de dimensiunea emoțională. Artista e convinsă că natura trebuie să aibă o poveste a ei care se relevă în peisaj, fiind în acelaşi timp şi o poveste a omului. Acesta nu poate contempla peisajul ca spectator, ci, fiindcă trăieşte în interiorul lui, devine <un actor> în cadrul unui decor natural”.

 

„Scrie prin propriile fotografii mesaje de emoție intensă și poezie autentică”

Analizând fiecare fotografie în parte, criticul de artă apreciază că Lăcrămioara Georgeta Samson simte poezia peisajului, bucuria naturii, frumusețile creației, că iubește natura și nu ar putea să trăiască fără ea și, de aceea, menține un dialog continuu cu ea, știind că propria-i viață este o expresie a naturii. Așa se explică faptul că Lăcrămioara realizează fotografii-poveste, că ea „scrie prin propriile fotografii mesaje de emoție intensă și poezie autentică, care se accentuează prin retina sa sensibilă și pasională”. Atunci când Lăcrămioara Georgeta Samson le-a spus celor prezenți că este copleșită de emoții, că este impresionată de numărul mare de prieteni care și-au făcut timp și au venit la vernisaj și că nu știe ce ar mai fi de adăugat, după cele spuse de Delia Leizeriuc, dr. Ioan Iețcu, scriitor, a afirmat că nici nu trebuie spuse multe cuvinte, pentru că „ambasadorii Lăcrămioarei sunt pe simeze, sunt fotografiile, și vorbesc pentru ea”. În completare, putem adăuga cele spuse de Delia Ioana Leizeriuc: ”Meritul Lăcrămioarei nu este doar de a fi o artistă talentată și prolifică, ci de a-și lăsa inima să vorbească fără a ține cont de presiunea convențiilor și a curentelor la modă, care îi determină pe atât de mulți artiști să fie mai mult preocupați de a urma tendințele decât de a asculta de propriile convingeri.”

 

Aprecieri

Lăcrămioara Georgeta Samson le-a mulțumit tuturor persoanelor care au fost prezente la vernisajul expoziției, „prieteni minunați”, le-a mulțumit pentru fotografiile realizate la eveniment Cameliei Iordache și lui Mihai Fomin, pentru prezentare, criticului de artă Delia Leizeriuc, iar pentru momentele muzicale Ștefaniei Iacob, lui Cezar Popescu, Cristi Corcioveanu și Cristian Patraș.

Se știe că pe lângă fotografie, Lăcrămioara mai este pasionată de muzica folk, așa că nu puteau să lipsească de la vernisaj prieteni dragi, muzicieni. De asemenea, mulțumirile Lăcrămioarei se îndreaptă și către câteva poete din Suceava, dar și din județul Botoșani, care i-au dedicat versuri „fetei de viscol”.

Lăcrămioara Georgeta Samson și-a trecut în palmares două expoziții personale, „31” și „Fată de viscol”. Ea face parte din Clubul Fotografilor Suceveni, unde se întâlnesc oameni care împărtășesc aceeași pasiune, fotografia, oameni care surprind fețele și reacțiile oamenilor, emoțiile copiilor sau ale bătrânilor, surprind peisaje spectaculoase, în anotimpuri diferite, și apoi expun lucrările lor în diferite expoziții, spre bucuria privitorului. Expoziția „Fată de viscol” poate fi admirată, în foaierul Muzeului Bucovinei, până pe 10 martie 2020.