În perioada 17-23 august, la Fălticeni se va desfăşura a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” (FITT Birlic 10). La ediţia din acest, jurizarea secţiunii dedicate trupelor de teatru din ţară şi străinătate, trupe formate din liceeni şi tineri având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, se va face în urma vizionării de către juriul format din actorii şi regizorii Dan Tudor, Gheorghe Balint, Silvia Ghilaş, Ana Maria Fasolă şi profesorul de limba română Neculai Sturzu, a înregistrărilor video cu piesele înscrise în concurs, vizionare care se va face miercuri, 19 august, şi joi, 20 august.

Secţiunea Monolog/Recitare, secţiune care se adresează copiilor şi tinerilor având vârsta cuprinsă între 7 şi 25 de ani, se va desfăşura pentru toate categoriile de vârstă vineri, 21 august, între orele 9,00-14,00, pe scena din faţa Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Gala decernării Premiilor „Birlic” 10 va avea loc vineri, 21 august, de la ora 21,00.

 

Lansări de carte, spectacole folk, teatru pentru copii şi adulţi, filme de cinematecă

Anul acesta festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii: în faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, curtea interioară şi curtea exterioară a Colegiului Naţional „Nicu Gane” şi Amfiteatrul de la Baza de agrement „Nada Florilor”.

Deschiderea oficială a Festivalului “Birlic” va avea loc luni, 17 august, la ora 11,30, pe scena din faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, după care Ateneul Naţional din Iaşi va prezenta spectacolul pentru copii „Harap-Alb”. De la ora 16,00, în curtea Colegiului „Nicu Gane”, va fi lansat volumul „Autoportret cu tine”, autor Sorin Poclitaru, un minirecital şi lansarea albumului „Nu ştii tu, mamă” al cantautoarei Ştefania Iacob. De la ora 19,00, Ateneul din Iaşi prezintă spectacolul „Atenţie, aterizăm”, urmat, de la ora 21,00, de un recital de muzică folk al Trupei „Tandem” şi Marius Barbu. Prima zi a festivalului se va încheia cu Cinemateca de noapte, în cadrul căreia va fi prezentat filmul „Constantin Codrescu – un timp prin care am trecut” şi va avea loc o întâlnire cu actorii Constantin Codrescu şi Ştefan Velniciuc.

Marţi, 18 august, de la ora 12,00, Ateneul Naţional din Iaşi va prezenta pe scena din faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu” spectacolul „Făt Frumos din lacrimă” (spectacol pentru copii). Aceeaşi locaţie va găzdui de la ora 19,00 spectacolul „Dineu cu proşti” al Ateneului din Iaşi şi recitalul folk Puiu Creţu şi Rareş Andrei Păuna. De la ora 16,00, în curtea Colegiului „Nicu Gane” va avea loc premiera spectacolelor Teatrului „Birlic” Fălticeni „Ţara asta ţine la tine, mă” şi „Crezi c-or să ne bată”, regia Gheorghe Balint. Tot în curtea colegiului, de la ora 22,00, cinemateca de noapte propune o întâlnire cu istoricul Tudor Vişan Mişu şi vizionarea filmului „Maria – Regina României”, regia Alexis Cahill.

 

Teatru la Baza de Agrement “Nada Florilor”

Miercuri, festivalul organizat de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Fălticeni şi Ministerul Culturii și cu sprijinul sponsorilor, include în program, de la ora 12,00, spectacolul pentru copii „O poveste descâlcită”, al Companiei „Andirino” din Iaşi, la Muzeul „Ion Irimescu”, spectacolul „Bani din cer”, al Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, la Colegiul „Nicu Gane”, spectacolul „Pisici”, prezentat de Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava, la Baza de Agrement „Mada Florilor”, de la ora 18,00, spectacolul „Uau” al Cuibului Artiştilor Bucureşti, prezentat în faţa Muzeului “Ion Irimescu”, începând cu ora 19,30, urmat de recitalul de muzică folk Daniela Cotoroană, Puiu Creţu şi Rareş Andrei Păuna. Cinemateca de noapte propune filmul „Cardinalul” şi o întâlnire cu actorul Ioan Andrei Ionescu.

 

„Divorţul anului” cu Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea şi Aurelian Temişan

Joi, 20 august, de la ora 12,00, Compania „Andirino” din Iaşi prezintă, la Baza „Nada Florilor”, spectacolul pentru copii „Spală-te pe mâini”, după care, studenţi de la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi vor prezenta spectacolul „Casa Bernardei Alba”, iar de la ora 16,00, piesa „Tango” (prima distribuţie). Ambele spectacole vor avea loc la Colegiul „Nicu Gane”. De la ora 17,30, pe scena din faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu” este programat recitalul „Redescoperă România”, invitaţi speciali: Diana Jipa (vioară) şi Ştefan Doniga (pian). Aceeaşi locaţie va găzdui de la ora 19,00 spectacolul „Divorţul anului” al Companiei de teatru „Concordia” din Bucureşti. Distribuţia: Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea şi Aurelian Temişan. Regia: Ovidiu Cuncea, urmat de recitalul folk al Trupei „Tandem” şi Raluca Cişmaru.

De la ora 22,00, la cinemateca de noapte va fi prezentat filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celibidachi, şi va avea loc o întâlnire cu actorul Marcel Iureş.

 

Gala decernării Premiilor FITT „Birlic” 10

Vineri, de la ora 11,00, iubitorii de teatru îi pot vedea pe studenţii de la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, care vor prezenta spectacolul „Tango” (a doua distribuţie). De la ora 12,00, compania „Andirino” le propune copiilor spectacolul „Super vacanţa show”, la Baza de Agrement „Nada Lorilor”. De la ora 16,00 va fi prezentat publicului spectacolul câştigător al FITT Birlic 10, urmat de lansarea cărţii de colorat pentru copii „Iubiţi-le, iubiţi copii”, autor: Constantin Bulboacă (ora 17,00), „Întâlnire de suflet” - invitat de onoare: antreprenorul sucevean Ştefan Mandachi (ora 18:00), premiera spectacolului „Micul Prinţ”, regia Vlad Basarabescu, al Teatrului „Birlic” Fălticeni (ora 20,00), şi Gala decernării Premiilor FITT „Birlic” 10, în cadrul căreia ne vom reîntâlni în recital cu Diana Jipa (vioară) şi Ştefan Doniga (pian).

 

„D-ale Carnavalului” cu Dan Tudor, Manuela Hărăbor, Tudorel Filimon, Corina Dănilă, Gabriel Fătu

Pentru ziua a 6-a (sâmbătă, 22 august), organizatorii ne propun două spectacole. Primul va avea loc de la ora 17,00, în curtea interioară a Colegiului “Nicu Gane”, “Satul electronic”, al trupei câştigătoare a Marelui Premiu al FITT „Birlic” 9, Trupa „Gong” din Roman, iar al doilea va fi adus pe scenă de la ora 19,00, de actorii Centrului Metropolitan de Educaţie şi Cultură „Ioan I. Dalles” Bucureşti. În spectacolul „D-ale Carnavalului” vor evolua Dan Tudor, Manuela Hărăbor, Tudorel Filimon, Corina Dănilă, Gabriel Fătu şi alţii. Regia: Dan Tudor. Manager: Gabriel Fătu. De la ora 21,00, în aceeaşi locaţie, va avea loc un recital muzică franţuzească în interpretarea Ştefaniei Mihăilescu.

Festivalul se va încheia duminică, 23 august, cu premiera Spectacolului Teatrului „Birlic” din Fălticeni, „Poveşti de dragoste”, regia Gheorghe Balint (Colegiul „Nicu Gane”, ora 17,00), cu evoluţia actorilor de la Fundaţia „Elvira Godeanu” din Bucureşti, din spectacolul „Amanta”, distribuţia: Armand Calotă, Ovidiu Cuncea, Eugenia Şerban, Iuliana Moise şi Gavril Pătru. Regia: Armand Calinovici (ora 19,00) şi recitalul Paul Tihan.

Înaintea fiecărui spectacol de teatru vor putea fi admirate statuile vivante ale Companiei „FunnyArt” din Iaşi, iar actorii Companiei „Andirino”, împreună cu voluntarii, vor împărţi materialele promoţionale pe străzile Fălticeniului.