La Muzeul de Istorie Suceava a fost lansat joi, 6 mai, albumul monografic Mircea V. Hrișcă - „Emoție și spiritualitate”, ce surprinde ansamblul operei artistului plastic bucovinean.

Coordonatorul albumului și curatorul expoziției pictorului Mircea V. Hrișcă (1938-2005), nume de referinţă a picturii bucovinene și românești, expoziție care poate fi vizitată la Muzeul de Istorie până pe 19 mai 2021, este cunoscutul critic de artă Oliv Mircea.

Acesta a spus în prezentarea făcută la vernisaj că nu l-a cunoscut personal pe Mircea V. Hrișcă, însă l-a cunoscut prin opera sa, prin tablourile pe care le-a văzut în diferite expoziții, observând de la bun început în picturile sale „un soi de sensibilitate specific Bucovinei”. Creațiile lui Mircea V. Hrișcă, fie că sunt naturi statice, peisaje, portrete etc., mai spune criticul de artă Oliv Mircea, „îi desenează personalitatea puternică în simplitatea sa”, Mircea V. Hrișcă făcând parte dintr-o generație extrem de puternică, o generație care s-a bucurat de respect profund.

 

 

 

 

Duc arta mai departe

În expoziția de la Muzeul de Istorie sunt expuse lucrări din colecții particulare selectate de Oana Hrișcă, fiica pictorului Mircea V. Hrișcă. Expoziția oferă publicului sucevean ocazia de a revedea parte din opera artistului și, în același timp, readuce în memoria colectivă personalitatea profesorului, muzeografului, artistului și omului Mircea V. Hrișcă, un artist complex apreciat ca un „colorist de o diafană discreţie, capabil să facă uleiul să fure virtuţile de transparenţă şi lirism ale pastelului cerat”. Mircea V. Hrișcă este urmat de fiica sa, artista plastică Oana-Ruxandra Hrişcă, şi de nepoata Ana Creangă, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a susținut în cadrul vernisajului și un microrecital la chitară.

 

„Un tată care tăcea mult..., dar tăcerile lui erau cu sens”

Gazda evenimentului cultural de joi, eveniment care s-a bucurat de un public cunoscător și iubitor de artă, a fost dr. Gabriel-Dinu Herea, șef Birou artă - Muzeul Național al Bucovinei. Artista plastică Oana-Ruxandra Hrişcă cu emoție a spus despre tatăl ei, pictorul Mircea V. Hrișcă, că acesta a fost un patriot autentic, real, un iubitor de cultură, un om care s-a dăruit artei, „un tată care tăcea mult..., dar tăcerile lui erau cu sens”, pentru că „tata respira pictând”.

Criticul de artă Oliv Mircea a colaborat la realizarea albumului monografic Mircea V. Hrișcă - „Emoție și spiritualitate” cu Oana-Ruxandra Hrişcă și soțul acesteia, Cristi Creangă, dar și cu pr. Gabriel Herea, doctor în istoria artei, șef Birou artă - Muzeul Național al Bucovinei. Dr. Gabriel Herea spune în prezentarea făcută în album: „Mircea Visarion Hrișcă rămâne până la capăt un pictor al naturaleții evenimentului trăirii umane. Ceea ce la prima vedere ar putea fi interpretat ca naturi statice sunt în fapt mărturisiri ale unor adevăruri cunoscute de artist: Pe acest pământ, omul are la dispoziție propria sa natură, la care se adaugă experiența și cunoașterea strămoșească. Toate acestea oferă omului șansa de a-și trăi tihnit viața tinzând și bucurându-se de Lumină”.

 

Echipa care a lucrat la realizarea albumului „Emoție și spiritualitate”

Coordonatorul albumului și curatorul expoziției Oliv Mircea a structurat albumul astfel: „Mircea Hrișcă, o recuperare esențială”, „Mircea V. Hrișcă, heraldul singuratic, misterios și tăcut”, „Mircea Visarion Hrișcă – Pictor al naturaleții evenimentului trăirii umane”, „Cale spre lumină. Origini”, „Bucovina, limpede loc”, „Semn. Materie. Simbol”, „Jurnal de atelier”, „Fragmentarium”, „Natură statică”, „Portret. Sufleu și culoare”, Note biografice, „Oglinzi”. Publicarea albumului monografic Mircea V. Hrișcă - „Emoție și spiritualitate” a fost posibilă cu finanțare de la Consiliul Județean Suceava. Textele din album au fost scrise de Oliv Mircea și Gabriel-Dinu Herea. Foto: Oana-Ruxandra Hrişcă; Design grafic: Oana-Ruxandra Hrişcă, Oliv Mircea. Tehnoredactare computerizată: Cristi Creangă. Editura Karl A. Romstorfer, Suceava.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, spune că „apariția acestei lucrări, care încearcă să prezinte unitar și esențial opera lui Mircea V. Hrișcă, sperăm să readucă în actualitate universul creator al unuia dintre cei mai importanți artiști plastici suceveni care, în toate timpurile, a rămas fidel Bucovinei și, implicit, sufletului acestei provincii istorice, fie că vorbim despre materie, manifestare sau spirit”.

 

„Artistul se opreşte îndelung asupra rostului omului, surprinzându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă”

Artistul Mircea V. Hrișcă s-a născut pe 23 noiembrie 1938, la Doroteia, județul Suceava, absolvă Școala Medie de Arte Plastice din Iași, astăzi Liceul de Artă „Octav Băncilă”, cu profesorii Dan Hatmanu, Nicolae Popa și Mihai Cămăruț. Își continuă pregătirea la secția de pictură a profesorului Petre Abrudan, în cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, și debutează artistic într-o expoziție colectivă la Suceava.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, expune alături de colegii săi în expoziții colective la Suceava, Bacău, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Botoșani, Iași, Baia Mare, Satu Mare, Galați, București și la Cernăuți. Deschide expoziții personale la Suceava (1974, 1982, 1983, 1985, 1986, 1987), Ostra (1974), iar în 1995 expune alături de fiica sa, Oana-Ruxandra Hrișcă, la Suceava. Este distins cu Premiul Voronețiana (1976) și cu Marele Premiu la ediția a V-a a Festivalului Voronețiana (1980) și cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer (2000).

În 2018, în cadrul vernisajului expoziției de pictură și grafică „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, organizată de Muzeul Bucovinei, lectorul universitar Florica Diaconescu afirma despre pictorul Mircea V. Hrișcă: „are un loc aparte în arta plastică românească şi universală, chiar dacă Bucovina îl reclamă ca fiind al ei... Artistul se opreşte îndelung asupra rostului omului, surprinzându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă. De cele mai multe ori acesta nu este singur, ci în grup, în adunări. Uniţi fiind, oamenii au rădăcini adânci în pământul din care urcă în ei sângele strămoşilor şi odată cu acesta o întreagă natură ale cărei frumuseţi împodobesc portul, obiceiurile, viaţa”. Artista plastică Lucia Pușcașu spunea despre Mircea V. Hrişcă că avea „o modestie rară, total dezinteresat de lucrurile mărunte și generos, un sprijin pentru colegii de breaslă mai tineri. (...) Cu Bucovina curgându-i prin vene, Mircea V. Hrişcă a trăit prin artă şi pentru artă. Culoarea din clepsidră i s-a scurs prea repede pentru câte ar mai fi avut să picteze”. Despre peisajele sale, criticul de artă Valentin Ciucă spunea în albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina”: „peisajele lui bucovinene, memorabile în ordinea capacității de a evoca inefabilul unui loc, au evoluat plural în sensul modernizării expresiei și sporirii sugestiilor”.