Peste 30 de artiști și meșteri populari, veniți din diferite zone ale României (Ardeal, Bucovina, Vrancea), și-au dat întâlnire în localitatea Pavona, lângă Roma, pentru a aduce în diaspora cântecul și obiceiurile tradiționale românești. A fost un maraton de promovare a tradițiilor și portului popular românesc, la care au luat parte artiștii bucovineni Andra și Laura Olteanu.

Evenimentul a avut loc în perioada24-26 iunie 2022 și a debutat cu o conferință dedicată portului popular, susținută de dr. Adina Hulubaș (etnolog, cercetător la Academia Română, Filiala Iași) și de prof. dr. Ion Cherciu, etnolog, autorul volumului „Ia românească, veșmânt, strai, podoabă”.

„În comunitățile de români de peste hotare, a purta o cămașa tradițională e un gest deosebit, mai important decât în România, pentru că aici ea capătă valoare de icoană: ne aduce aminte de cine suntem cu adevărat”, a spus Adina Hulubaș.

Prof. Ion Cherciu a purtat, apoi, publicul „într-o călătorie detaliată spre a descoperi portul popular din zona Vrancei, unic în România. Modele ancestrale, simboluri unice și tehnici de realizare deosebite, elementele cămeșilor tradiționale, ale Iei au dăinuit peste secole. Iar cele care le purtau nu erau doar femeile și fetele de la țară, ci și domnițele și ulterior reginele pe care le-au avut, de-a lungul timpurilor, Țările Române”.

 

„Șezătoarea românească”

Ansamblul Folcloric profesionist „Țara Vrancei”, condus de Maria Costin Murgoci, a prezentat un moment artistic deosebit. Balada „Miorița”, culeasă pe plaiuri vrâncene, la Soveja, de Alecu Russo, a atins sufletele celor prezenți prin interpretarea Mariei Murgoci. A urmat prezentarea „Dansului Chipărușului”, dans funerar ancestral, din zona Nereju, interpretat de artiștii din Ansamblul folcloric „Țara Vrancei” la Roma. Este un ritual unic în Europa, care a uimit atât publicul românesc, cât și invitații italieni prezenți la eveniment. Oaspeții au putut vizita apoi expoziția de costume populare, covoare tradiționale, măști și podoabe din diferite zone ale României. 

Punctul culminant al serii de vineri, după cum ne-a transmis Miruna Căjvăneanu (Birou presă Villa Fornarola/Villaggio Romeno), a fost „Șezătoarea românească”, cu participarea meșterilor populari din  județele Vrancea și Mureș și a interpreților de muzică populară Mihaela și Ciprian Istrate din județul Mureș, împreună cu Andra și Laura Olteanu din Bucovina. Cusături pe pânză, broderii cu simboluri tradiționale, brățări și podoabe cu mărgele - meșterii din Vrancea și Mureș au explicat invitaților cum iau naștere cămeșile tradiționale sau alte obiecte ce nu trebuiau să lipsească, odinioară, din zestrea fetelor de la țară. 

Totul a fost acompaniat de melodiile interpretate de soliștii Mihaela și Ciprian Istrate, Andra și Laura Olteanu, Maria Murgoci și membrii Ansamblului „Țara Vrancei”.

La eveniment au fost prezenți numeroși oaspeți români și italieni: Cristian Beșliu, consul la Ambasada României la Roma, Luca Andreassi, viceprimar în localitatea Albano Laziale, Ileana Piazzoni, deputat italian, Tiziano Mariani, consilier în primăria localității Castel Gandolfo, Marilena Șerbănuț, purtător de cuvânt la Primăria municipiului Focșani etc.

Sărbătoarea românească a fost organizată de Asociația Villaggio Romeno (Italia) și Asociația culturală Româno-italiană PROPATRIA, Odv din Roma (Italia), în colaborare cu Asociația PropatriaVOX din Focșani. Proiectul este realizat în colaborare și sub patronajul Ambasadei României în Italia, cu finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul a fost realizat cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.