Scriitorul sucevean Constantin Severin își lansează romanul „Iubita lui Sabato”, ediția a doua revăzută de autor (cu titlul schimbat) a primului roman, „Iubita lui Esto”, publicat în anul 2010 de editura Curtea Veche. „Iubita lui Sabato” a apărut recent la Editura Eikon din București.

Cartea va fi lansată duminică, 18 septembrie, la ora 11:00, la Căminul Cultural din comuna Berchișești, și luni, 19 septembrie, la ora 12:00, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava.

La lansarea de la Berchișești, eveniment cultural organizat de primărie, în parteneriat cu Editura Eikon, vor avea intervenții primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran, directorul editurii Eikon, Valentin Ajder (moderator), și scriitorii Gina Puică, Constantin Horbovanu, Christian Crăciun și Vianu Mureșan.

La lansarea de carte organizată luni, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, invitați vor fi prof. Dan Popescu, directorul colegiului, Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, prof. dr. Iulia Murariu, prof. dr. Carmen Bocăneț (moderator) și scriitorii Christian Crăciun și Vianu Mureșan.

 

„Constantin Severin este pictorial”

Criticul literar Felix Nicolau scrie în postfața cărții: „Constantin Severin este pictorial. Familiarizarea cu figurile culturale ale mapamondului este incredibilă. Nu sunt reconstituiri aproximative și buchisite. Impresia de viață este copleșitoare. Vedem figuri în mers, auzim conversații sclipitoare și ne minunăm de tot felul de asociații captivante. Lumea intelectuală din alt spațiu și alt timp prinde viață și evoluează cu dezinvoltură, fără să plictisească. Imaginarul este întrupat perfect, fără extazieri stângace și fără defilare culturală. Referințele și citatele sunt întrețesute firesc în textura povestirii. De pildă, amintirea unui original profesor din adolescență resuscită în memorie versurile lui Borges: <caietele lui Jung deschise pe masă / fac și mai apăsător sentimentul / provinciei>. Probabil că seducția acestui tip de construcție se explică prin cunoașterea intimă a operelor și a biografiilor celor invocați. Normal ar fi ca în aceste timpuri antiintelectualiste romanele culturale să dispară, consecință a necitirii. Însă <Iubita lui Sabato> supraviețuiește prin evitarea prețiozității. Niciodată romancierul nu ne dă lecții și nu judecă. La fel și naratoarea – nicicând nu pretinde a fi mai deșteaptă decât cititorul sau decât alte personaje. Or, aceste defecte sunt comune în literatura noastră. Tocmai pentru că reușește să le evite, romanul acesta are o ținută mondială”.

 

Fondator și promotor al Expresionismului Arhetipal

Constantin Severin este scriitor și artist vizual, fondator și promotor al Expresionismului Arhetipal, o mișcare artistică de impact global, pe care a înființat-o în Bucovina, în anul 2001. Constantin este absolvent al cursului internațional de scriere creativă de la Universitatea Iowa. A publicat zece cărți de poezie, eseuri și romane. Unul dintre poemele sale a fost inclus în antologia realizată în 2014 de „World Literature Today”, „După Căderea Zidului: Referințe din Europa Centrală (1989-2014)”, care și-a propus să facă mai cunoscută literatura central-europeană la cea de-a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Lucrări și comentarii despre arta conceptuală a lui Constantin Severin au apărut în Artdaily, World Literature Today, It’s Liquid, Levure Littéraire, Empireuma, Contemporanul, Vatra, Arkitera, Glare Magazine, Cuadernos del Ateneo, Dance, Media Japan și în alte reviste literare și de artă internaționale, conform website-ului: constantinseverin.ro.