Furtunile care au lovit luni seara zona de munte a judeţului Suceava au făcut pagube în gospodăriile din câteva localităţi montane. Cele mai afectate au fost localităţile din zona Pojorâta, Valea Putnei, Fundu Moldovei, satul Dârmoxa din oraşul Broşteni şi satul Dealu Floreni, localităţi unde au fost inundate mai multe gospodării şi locuinţe, un autoturism a fost luat de ape, iar şura unei gospodării a fost aprinsă de un trăsnet.

Furtunile au fost anunţate din timpul zilei de luni, când mai multe avertizări meteo de cod galben, o avertizare meteo de cod portocaliu şi o avertizare hidrologică de cod portocaliu au fost primite de autorităţi. Ploile însoţite de vânt puternic au venit din vestul extrem al judeţului şi au afectat la început zona Dornelor. În jurul orei 18.00 un trăsnet a aprins şura unei gospodării din satul Dealu Floreni - comuna Dorna Candrenilor. Pompierii de la Detaşamentul Vatra Dornei au reuşit să stingă flăcările, care au distrus acoperişul, producând pagube de 10.000 de lei.

Ploaia torenţială şi scurgerile de pe versanţi au făcut ca pârâul Sihăstria să iasă din albie în zona satului Dârmoxa din oraşul Broşteni. Au fost inundate trei curţi şi patru anexe gospodăreşti, iar un tractor forestier parcat a fost îngropat cu aluviuni cărate de pe versanţi, la faţa locului intervenind utilaje ale Primăriei Broşteni şi pompieri din cadrul ISU Suceava.

Ploile torenţiale au continuat să cadă între orele 19.00-20.00 şi au făcut pagube în comunele Pojorâta şi Fundu Moldovei, afectând şi satul Ortoaia din comuna Dorna Arini.

În satul Valea Putnei din comuna Pojorâta, pârâul Hău a ieşit din albie, inundând cinci curţi şi trei anexe gospodăreşti. În acelaşi sat au fost probleme create şi de pârâul Cârjoi, care în urma colmatării unui podeţ a inundat curtea şi locuinţa unei femei. În comuna Fundu Moldovei debitul pârâului Colacu a crescut mult în urma ploii abundente, inundând 30 de curţi şi luând la vale un autoturism care a fost distrus. Drumul comunal Colacu a fost închis circulaţiei din cauza aluviunilor scurse de pe versanţi, şapte podeţe fiind avariate de apele învolburate.

În timpul zilei de marţi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Fluture, şi prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, împreună cu reprezentanţii ISU „Bucovina” Suceava, au vizitat localităţile afectate şi au hotărât măsurile ce trebuiesc luate pentru evaluarea şi îndepărtarea efectelor inundaţiilor.

 

Flutur: Vom solicita fonduri pentru lucrări de îndiguire a cursurilor de apă

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent ieri dimineaţă în zonele cele mai afectate de inundaţiile de luni seara, respectiv în comunele Fundu Moldovei şi Pojorâta, satele Valea Putnei şi Colacu, unde aluviunile şi resturile vegetale aduse de viitură au blocat mai multe podeţe, iar apa a inundat mai multe case şi gospodării. Flutur a precizat că, începând de ieri, comisii mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Prefecturii evaluează pagubele din toate localităţile judeţului. Şeful administraţiei judeţe a declarat că în perioada următoare trebuie realizate lucrări de consolidare a malurilor şi de îndiguire a cursurilor de apă care au provocat aceste pagube, la început din fonduri locale, urmând ca apoi să se solicite alocarea de bani de la Guvern.

Flutur a remarcat modul în care cadrele ISU şi localnicii au acţionat în zonele afectate de inundaţii, în special sprijinul acordat familiilor în ale căror case şi gospodării a intrat apa. Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a ţinut să declare că au început deja lucrările de îndiguire a pârâului Voroneţ, cel care a provocat pagube mari la inundaţiile din luna iunie a acestui an. „Au început deja lucrările la podul din Voroneţ de peste râul Moldova. Se lucrează la degajarea albiei şi la consolidarea piciorului drept al podului. De asemenea, se lucrează deja la îndiguirea pârâului Voroneţ şi la construcţia mai multor podeţe distruse de inundaţiile din luna iunie”, a mai spus Gheorghe Flutur.