Peste 50 de oameni din satul Hancea, comuna Vereşti, au dat buluc ieri la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava, panicaţi şi foarte vehemenţi, după ce un copil în vârstă de 10 ani din comunitatea lor a fost accidentat de o autoutilitară. Romii erau porniţi în principal pe şofer, care însă nici măcar nu era la spital, iar gălăgia provocată de numerosul grup a agitat spiritele, şi aşa destul de încinse, pe fondul aglomeraţiei de ieri din jurul prânzului de la Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava.

Cel puţin în primă fază, medicii s-au simţit în nesiguranţă din cauza agresivităţii verbale a câtorva dintre oameni. Aceştia au acceptat în cele din urmă că nu pot intra cu toţii să-l vadă pe copil, însă au refuzat să plece, ore în şir, rămânând la UPU Suceava. Romii au spus că s-au adunat atât de mulţi pentru a vedea ce se întâmplă cu copilul şi nu li se părea nimic în neregulă că sunt atât de mulţi. O solidaritate deranjantă pentru personalul medical, dar care din păcate se repetă adesea atunci când la spital ajunge o persoană de etnie romă care are probleme grave de sănătate.

 

Un accident nefericit, în care şoferului nu i se pot reproşa foarte multe

Copilul în vârstă de 10 ani, din numeroasa familie Stănescu din Hancea, era inconştient, având leziuni în zona capului.

„Era un tir cu marfă care descărca, băieţii au trecut să traverseze drumul, iar el (n.r. - şoferul) nu a pus frână şi a luat băiatul în plin, l-a luat în plin”, relata amărât bunicul băiatului în vârstă de 10 ani.

Din ancheta efectuată de poliţişti la locul accidentului rezultă că într-adevăr şoferul implicat în accident nu a avut vizibilitate din caza unui tir care staţiona pe marginea drumului. Totuşi, şoferului nu i se pot reproşa prea multe, cauza principală a accidentului fiind traversarea neregulamentară.

“Un şofer în vârstă de 48 ani, din municipiul Baia Mare, conducea autoutilitara marca Mitsubishi, din direcţia comunei Fântânele spre oraşul Salcea, iar în momentul în care a ajuns în dreptul unui imobil, s-a angajat în depăşirea unui ansamblu de vehicule staţionat pe marginea drumului public, clipă în care a surprins şi accidentat pe minorul în vârstă de 10 ani, care traversa strada neregulamentar, prin spatele ansamblului de vehicule, fără să se asigure corespunzător”, a declarat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţene.

 

Copilul are multiple leziuni, însă este stabil

Copilul în vârstă de 10 ani a fost diagnosticat cu politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-facial, contuzie torace, contuzie abdomen, însă leziunea care pune probleme este la splină. 

Medicul Liviu Cîrlan, şeful UPU-SMURD Suceava, a declarat: “La Unitatea de Primiri Urgenţe a fost adus un copil în vârstă de 10 ani, cu un politraumatism în urma unui accident. După investigaţiile efectuate s-a constatat prezenţa unei contuzii splenice, copilul fiind internat pe secţia de Chirurgie Infantilă”. Medicii urmau să stabilească dacă este necesară o intervenţie chirurgicală. Conform estimărilor preliminare, copilul va avea nevoie de 15-20 de zile de îngrijiri medicale, dacă nu apar complicaţii.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi continuă ancheta.