Conducerea administrativă a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a instituit, de săptămâna trecută, obligaţia fiecărei secţii de a colecta selectiv deşeurile menajere. De respectarea acestei reglementări sunt responsabile infirmierele şi îngrijitoarele din spital, care au primit de la directorul de îngrijiri Doina Chirap şi sarcina de a face de serviciu, pe bază de grafic, la înregistrarea sacilor de deşeuri pe rampa de depozitare din curte. În cadrul celor 168-176 de ore de muncă lunar, fiecare infirmieră şi îngrijitoare trebuie să se ocupe, atunci când este planificată, de această activitate timp de 4 ore/zi. Măsura a provocat revolta unei părţi a angajaţilor din această categorie, care ne-au reclamat că prin serviciul la rampa de depozitare îşi pun sănătatea în pericol şi oferă o imagine proastă pacienţilor şi vizitatorilor care vin la spital. Nemulţumirea lor este deocamdată în faza de reclamaţii la ziar, până acum neînregistrându-se cazuri de refuz în prestarea serviciului.

Directorul de îngrijiri Doina Chirap a explicat, ieri, că instituţia a recurs la această măsură deoarece contractul pe care îl are cu firmele de salubritate prevede obligaţia de colectare selectivă a deşeurilor. În caz contrar, operatorii de salubritate reclamă situaţia la Garda de Mediu.

 

”Nu au de făcut nici o manevră periculoasă”

Conform Dornei Chirap, colectarea selectivă a deşeurilor menajere trebuie făcută în fiecare secţie în parte şi acest lucru nu era respectat. Acum, la rampa cu containere din curtea spitalului gunoiul ajunge în saci etichetaţi şi se poate identifica imediat cine şi unde nu a făcut selecţia corectă. ”Nu au de făcut nici o manevră periculoasă. Serviciul este la rampă, de la 6.00 la 8.00 şi de la 17.00 la 19.00, redus cu câte o oră faţă de cel stabilit iniţial. Trebuie să verifice ca deşeurile menajere să fie în saci negri, inscripţionaţi cu secţia, numele persoanei care a făcut transportul, data şi ora şi să treacă aceste date în registru. De asemenea, PET-urile şi flacoanele din material plastic se colectează separat”, a spus Chirap. Ea a precizat că în timpul orelor de serviciu la rampă îngrijitoarea /infirmiera trebuie să asigure şi curăţenia perimetrului respectiv.  În graficul de serviciu ordinea este cea alfabetică, orele prestate sunt în afara turelor pe secţie, însă se scad din turele de 12 ore.

În perioada următoare, rampa pentru colectarea deşeurilor menajere va fi pavată, îngrădită şi izolată pentru a diminua posibilitatea accesului persoanelor străine, dar colectarea selectivă a deşeurilor menajere în secţii, începând de la saloane şi cabinete până la toalete, rămâne regulă fermă. Obligaţia de a arunca gunoiul în coşuri separate (resturi alimentare, hârtie, sticlă, plastic, scutece, deşeuri medicale etc.) revine atât personalului medical, cât şi pacienţilor.