Construcţia drumului expres Siret-Paşcani, cu legătură în autostrada spre Bucureşti, va începe anul viitor cu tronsonul din judeţul Suceava, a anunţat luni preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Flutur a făcut public răspunsul pozitiv primit de la ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, în urma solicitărilor pe care le-a făcut în ultimele luni. „Ca urmare a solicitărilor formulate de dumneavoastră privind traficul auto pe Drumul European 85, a deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi în conformitate cu prevederile art. XV din OUG 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport, precum şi pentru modificarea unor acte normative, implementarea proiectului de infrastructură Paşcani-Suceava-Siret va începe cu anul 2017, cu elaborarea documentaţiei tehnico economice, respectiv studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic de execuţie”, se menţionează în răspunsul primit de la ministrul Transporturilor. Drumul expres care va cuprinde patru benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, va avea următorul traseu: Paşcani-Dolhasca-Vereşti-Suceava-Dărmăneşti-Siret. Traseul va fi unul diferit faţă de traseul Drumului European 85. Acest drum care este cunoscut în Master Planul General de Transport ca „Drumul Siretului”, are o valoare estimată de 486,99 de milioane de euro, fără TVA şi o lungime de 101,5 kilometri, urmând a fi construit în trei ani de zile. Investiţia va fi implementată în două etape: etapa I Paşcani-Suceava, cu o valoare estimată de 289,99 milioane de euro fără TVA şi o lungime de 60,5 kilometri, şi etapa II, Suceava-Siret, cu o valoare estimată de 196,2 milioane de euro fără TVA şi o lungime de 41 de kilometri, cu menţiunea că lucrările vor începe din judeţul Suceava.

 

Flutur: „Am solicitat în mod expres să grăbească prima etapă cu venirea drumului până la Suceava şi s-a aprobat”

Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că această investiţie care se va realiza cu fonduri europene este extrem de importantă pentru judeţul Suceava, apreciind decizia ministrului Transporturilor şi a premierului Dacian Cioloş ca lucrările să înceapă din judeţul Suceava. El a subliniat că drumul expres face un nod cu viitoarea autostradă Iaşi-Târgu Mureş undeva în zona Paşcani.

„Am făcut eforturi în ultimele luni pentru această legătură rapidă Suceava-Bucureşti. Am solicitat în mod expres să grăbească prima etapă cu venirea drumului până la Suceava şi s-a aprobat. În trei ani se va construi drumul expres, care este o investiţie foarte importantă pentru locuitorii din nordul Moldovei. Traficul zilnic pe drumul european 85 Bucureşti-Bacău-Suceava-Vama Siret, pe tronsonul Drăguşeni-Suceava-vama Siret, este un adevărat coşmar. Suceava este un judeţ turistic cu mare aglomerare de mijloace de transport pe tot parcursul anului, iar întârzierea realizării unui drum rapid care să preia traficul de pe E85 aduce mari prejudicii economice întregii zone, atât participanţilor la trafic, cât şi localităţilor traversate de singurul drum european care asigură legătura cu municipiul Bucureşti. Situaţia este critică şi datorită faptului că drumul E85 în traversarea judeţului Suceava are partea carosabilă cu lăţimea de 8 metri cu numai o singură bandă de circulaţie pe sens, în timp ce din Bucureşti până la Roman circulaţia se desfăşoară pe acelaşi drum european reabilitat cu două benzi de circulaţie pe sens”, a mai spus Flutur.