Un bărbat din Rădăuți a rămas fără o autoutilitară Ford Tranzit pentru că transporta lemn fără acte în valoare de doar 120 de lei. Nu este o glumă și nici un abuz, având în vedere modificarea Legii 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Confiscarea a fost făcută joi, în jurul orei 17.00, când un echipaj de la Secția Rurală Marginea, aflat în serviciu de control pe drumul comunal 46, în Horodnic de Sus, a oprit o autoutilitară pentru verificări. La volan a fost identificat un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Rădăuți, care transporta material lemnos pentru care nu poseda documente de proveniență.

Lemnul, în valoare de 120 de lei, echivalentul a jumătate de metru cub lemn de foc, a fost confiscat, iar bărbatul a fost amendat pentru transportul ilicit. Mai mult, i s-a aplicat și măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Mașina urma să fie indisponibilizată în curtea Poliției municipiului Rădăuți.

Contactat de reporterii Monitorului de Suceava cu privire la actuala legislație și aceste confiscări de mașini, Mihai Gășpărel, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, a declarat că Legea 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, a fost modificată prin Ordonanța 51 din 2016, iar una din noile prevederi stipulează că pentru orice transport de peste 0,1 mc lemn fără acte se aplică și măsura indisponibilizării autovehiculului:

„Măsura a fost luată pentru a se da un semnal foarte radical privind descurajarea oricărui transport ilicit de lemn”, a declarat Mihai Gășpărel. El a admis că prevederea are și contestatari, iar instanțele de judecată ar putea aprecia ca exagerată o astfel de măsură de confiscare a mașinii.