Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar atrag atenţia că problema cea mai gravă a învăţământului românesc este cea a curriculei şcolare, programele şcolare fiind complet anormale, iar revizuirea lui trebuie să fie un obiectiv imediat al Ministerului Educaţiei.

Acest punct de vedere al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a fost expus în prezenţa prim-ministrului, Sorin Grindeanu, a ministrului Finanţelor Publice, Viorel Ștefan, a ministrului Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, în cadrul unei discuţii referitoare la Legea salarizării unitare şi Legea educaţiei naţionale.

Referitor la Legea educaţiei naţionale, s-a convenit că actuala lege a educaţiei trebuie modificată.

Potrivit lui Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, structură afiliată FSLI, ”reprezentanţii noştri au atras atenţia că legile după care a funcţionat învăţământul în ultimii 27 de ani au fost modificate nepermis de mult, elevii şi profesorii fiind pe post de cobai, şi că a sosit momentul să se facă o lege care să fie valabilă măcar pentru un ciclu complet de învăţământ”. Aceştia cer sprijinul mai multor instituţii, inclusiv Administraţia Prezidenţială şi Academia Română.

La întâlnire, liderii sindicali au mai punctat faptul că în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nu au fost prevăzute sumele necesare pentru plata sumelor restante stabilite prin sentinţe judecătoreşti, precum şi pentru dobânzile penalizatoare obţinute tot în instanţă. Ministrul Finanţelor a confirmat că este în temă cu aceste probleme şi că la prima rectificare bugetară se vor aloca sumele pentru plata tranşelor restante şi că se va încerca găsirea unei soluţii în ceea ce priveşte plata dobânzilor, recunoscând că autorităţile locale au semnalat la Ministerul Finanţelor că nu dispun de fonduri pentru plata dobânzilor.

 

Sindicatele vor ca banii de salarii să vină prin inspectoratele şcolare, nu prin consiliile locale

Referitor la Legea salarizării, au fost discuţii generale din care s-au desprins o serie de concluzii. De asemenea, s-a solicitat ca prin noua lege, banii de salarii să vină prin inspectoratele şcolare şi nu prin consiliile locale, aşa cum se întâmplă acum. Reprezentanţii oamenilor şcolii au subliniat că „Legea salarizării trebuie să repare actualele inechităţi şi să schimbe ierarhiile din grilele de salarizare aplicate acum, care sunt ilogice şi incorecte, amintind că cea mai echitabilă lege de salarizare din România a fost legea Nr.57/1974, unde într-o ierarhizare cu 41 de clase de salarizare, profesorul debutant pleca de la clasa 18, iar clasa maximă în învăţământul preuniversitar era de 31, la fel ca şi magistraţii. Această ierarhizare ar trebui să se regăsească şi în viitoarea lege de salarizare”.