Inventarierea depozitelor de steril minier - iazuri de decantare şi halde de steril şi de verificare a stării tehnice a acestora, efectuată până la mijlocul acestei săptămâni de o comisie interinstituţională constituită prin ordin al prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, în luna iulie a acestui an, a arătat că toate haldele din judeţ sunt stabile.

Conform rezultatelor activităţii acestei comisii, în judeţul Suceava deşeurile miniere sunt depozitate în 224 de halde de steril provenit din exploatarea substanţelor minerale utile şi în nouă iazuri de decantare - depozite de steril provenit de la prepararea acestor substanţe. 

“Dintre cele 224 de halde de steril, patru sunt active, 51 sunt reabilitate ecologic, iar mare parte dintre acestea sunt inactive. În momentul de faţă, haldele de steril din judeţul Suceava sunt, în general, stabile, nepunând în pericol aşezările umane. Cu toate acestea, depozitele de steril haldat sunt în permanenţă monitorizate de administratori şi li se acordă o atenţie sporită”, se mai precizează  în raportul comisiei.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, că prin concluziile comisiei de inventariere s-a confirmat semnalul de alarmă pe care l-a tras, referitor la iazul de decantare de la Tărnicioara. ”Din fericire, acolo au fost deblocate, cel puţin, discuţiile referitoare la natura juridică a terenului, întrucât s-a constituit o comisie interministerială - Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Economiei, reprezentate fiind în această comisie. Aceasta caută acum variante - fie o hotărâre de Guvern, fie un ordin de ministru - care să soluţioneze cât mai rapid, sub aspect juridic, situaţia terenului, pentru începerea lucrărilor. Este nevoie să fie făcute stabilizarea digurilor şi reparaţiile necesare la iazul de decantare, de către firma care are încheiat contract, încă din 2016, pentru executarea lor, având în vedere că avem buget alocat pentru 2017”, a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.    

Menţionăm că inventarierea haldelor de steril s-a realizat la nivel naţional, la solicitarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

Numărul mare al haldelor de steril şi de iazuri de decantare arată dimensiunea activităţii de minerit care a existat în judeţul Suceava, până în urmă cu câţiva ani.