Poliţiştii de la Serviciul Antidrog Suceava şi procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat în ultima perioadă mai multe dosare în care au fost trimişi în judecată tineri despre care s-au adunat probe că au făcut trafic cu produse cu efecte psihoactive, etnobotanice cum sunt denumite acestea generic. Pe rolul Tribunalului Suceava au fost înregistrate şapte dosare de acest gen, în care sunt judecaţi şapte inculpaţi. Dosarele vizează combaterea produselor etnobotanice (Legea 194/2011), iar infracţiunea pentru care sunt judecaţi inculpaţii este cea de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive.

Surse judiciare ne-au explicat că este vorba de consumatori care au şi distribuit la rândul lor etnobotanice. Nu este vorba de cei incluşi în categoria dealerilor mari, de aceea au şi fost trimişi în judecată individual, în dosare distincte. Sunt dosare nu foarte complexe, iar asta le face mai uşor de instrumentat. În plus, sunt şanse să se finalizeze cu condamnări într-un timp relativ scurt.

Structurile de combatere a consumului de droguri au în atenţie alţi zeci de tineri, care sunt consumatori şi care sunt suspecţi şi de trafic. Practic, un consumator care distribuie etnobotanice, chiar şi doar în cercul său de prieteni, riscă să fie trimis în judecată şi să se aleagă, în cel mai bun caz, cu o pedeapsă cu suspendare, o „piatră de moară” grea în cazier.

Mulţi tineri care deţin şi distribuie astfel de substanţe nici măcar nu realizează riscul la care se expun din punct de vedere penal. Ei consideră că aceste etnobotanice sunt droguri uşoare şi nu înţeleg gravitatea răspunderii penale. În cazul celor care fac afaceri mari cu etnobotanice lucrurile nu mai stau aşa, însă miza afacerii îi face să-şi asume orice risc. 
 

Mulţi consumatori de droguri prinşi în flagrant

Din păcate, deşi numărul tinerilor care ajung la spital intoxicaţi cu substanţe interzise nu mai este atât de mare ca acum câţiva ani, asta nu înseamnă că numărul consumatorilor este mai mic, din contră.

Pe parcursul anului trecut, de exemplu, numai patrulele de jandarmi au identificat 50 de tineri care consumau droguri în locuri publice.  

Cei 50 de tineri prinşi de jandarmi au avut în mare majoritate vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, iar doi dintre ei erau minori. Tinerii au fost prinşi în parcuri, parcări sau în zona adiacentă şcolilor.
De departe, cele mai multe cazuri de consum de droguri au fost depistate în municipiul Suceava.

 

Trendul consumului de etnobotanice este în creştere în Suceava

Comisarul Tudor Costin, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, a confirmat şi el, într-un material publicat în luna martie a acestui an în cotidianul nostru, că trendul consumului de etnobotanice este în creştere în Suceava, la aproape zece ani de când acestea au apărut pe piaţă. Denumite generic etnobotanice, fals catalogate drept droguri „uşoare”, au apărut în Suceava din perioada 2008-2009, când afacerea era încă legală, iar acestea se vindeau la magazine. Acum, în 2017, deşi comerţul nu mai este nici pe departe legal, etnobotanicele continuă să circule masiv pe piaţa neagră, iar grupările mari împotriva cărora s-a acţionat au fost înlocuite de alţi dealeri, care nu ţin cont de riscurile penale având în vedere sumele mari de bani pe care le câştigă. Un plic de aproximativ 0,2 grame de etnobotanice se vinde în Suceava cu 25-30 de lei, rezultă din datele structurilor de combatere a crimei organizate.

Faptul că cei deveniţi deja dependenţi de droguri ajung mai rar la spitale nu înseamnă că efectele asupra sănătăţii sunt mai reduse. Ci doar faptul că cei care consumă au o toleranţă mai mare a organismului la ele, ne-au explicat specialiştii.

Marele trafic de etnobotanice din ultimii ani a fost făcut de grupări mari, care au acţionat cu precădere la Suceava, Rădăuţi şi Gura Humorului. Cei mai mulţi dintre inculpaţii din aceste dosare nu sunt încă trimişi în judecată şi se află în libertate, unii dintre ei sub control judiciar.