Primarul de Suceava, Ion Lungu, s-a declarat, ieri, profund deranjat de faptul că mai există şcoli în municipiul Suceava la care părinţilor elevilor li se cere să achite diverse sume de bani pentru plata agenţilor de pază. Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că Primăria asigură paza la şcoli prin alocarea sumelor necesare în bugetul acestora, pentru cheltuieli pentru bunuri şi servicii. Singura obligaţie pe care o au şcolile, din acest punct de vedere, este să achiziţioneze serviciile de pază prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), adică ”să cheltuie aceşti bani corect şi legal”, după cum a spus primarul.

”Anul acesta am dat 1,5 milioane de lei pentru creşterea siguranţei elevilor şi profesorilor în şcoli. Nu trebuie să ceară un leu părinţilor. Asta chiar mă deranjează. Am spus-o de atâtea ori, repet încă o dată. Nu trebuie dat nici un leu de către părinţi,  nici la fondul clasei, nici la pază, nici pentru internet, la nimic”, a subliniat Lungu.

 

”Pentru ce mai cheltuim milioane de euro pe an, dacă internetul îl plătesc părinţii, paza o plătesc părinţii, burete şi cretă trebuie să aducă părinţii?!”

Acesta a arătat că, faţă de milioanele de lei care sunt alocate şcolilor din bugetul local, sumele pentru pază sunt destul de modeste, deci nu există nici o justificare pentru colectarea lor de la părinţii elevilor. ”Trebuie doar ca şcolile să-şi dea interesul şi să facă aceste proceduri corecte. Pentru ce mai cheltuim milioane de euro pe an pentru utilităţi, dacă internetul îl plătesc părinţii, paza o plătesc părinţii, burete şi cretă trebuie să aducă părinţii?! Nu mi se pare corect. Nu acuz pe nimeni, dar este şi culpa profesorilor. Nu este necesar acest fond al clasei, nu este necesară nici o cheltuială. Pentru pază se dă anunţ pe SEAP şi se alege o firmă pe SEAP. Mulţi se feresc de acest lucru. Nu vor, nu pot, nu ştiu. Pot să se informeze, le dăm şi asistenţă. Nu se pune problema să plătească părinţii paza, în nici un caz”, a mai declarat primarul de Suceava, Ion Lungu.