Preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ sucevene nu vor primi anul acesta legume la grădiniţă sau şcoală. În prima şedinţă a Comisiei Interinstituţionale constituite la nivelul Prefecturii Suceava pentru Monitorizarea Implementării Programului pentru Şcoli al României, care a avut loc ieri, s-a stabilit ca pentru anul acesta copiii să primească lapte, corn şi mere, urmând ca implementarea integrală a programului, care include şi furnizarea de legume, să aibă loc gradual. În schimb, pentru încurajarea consumului de legume urmează să fie organizate vizite ale elevilor la furnizorii de astfel de produse din judeţul Suceava. De precizat că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 640 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018, se stabileşte o listă de legume din care autorităţile judeţene trebuie să aleagă ce vor mânca la şcoală copiii, respectiv morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei gras sau castraveţi.

În cadrul şedinţei de ieri s-a precizat faptul că pentru anul 2017, la Consiliul Judeţean Suceava există un buget aprobat, în valoare de 2,9 milioane lei.

De asemenea, membrii comisiei au stabilit ca, până pe 20-22 octombrie 2017, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava să finalizeze planul de măsuri educative prevăzut în program, pe baza consultării şcolilor, pentru a fi prezentat şi supus aprobării în şedinţa Consiliului Judeţean din data de 30 octombrie.

 

Mirela Adomnicăi susţine organizarea de vizite ale elevilor la furnizorii de legume

În timpul discuţiilor, coordonatorul Comisiei Interinstiuţionale, prefectul Mirela Adomnicăi, i-a recomandat reprezentantului IŞJ Suceava, inspector Ioan Puiu, membru în comisie, ca programul de activităţi educative să cuprindă, îndeosebi, vizite ale elevilor la furnizori de produse din judeţ, pentru degustarea de legume sau de alte produse incluse în program. Mirela Adomnicăi consideră că aceasta este cea mai bună metodă pentru a-i convinge pe copii să aleagă din celelalte produse care nu sunt prinse în lista pentru 2017 stabilită prin Hotărâre de Guvern.

„Comisia se va întruni în fiecare lună, pentru a monitoriza modul în care se implementează acest program, şi va informa, lunar, publicul larg, prin mijloacele de informare în masă, despre implementarea Programului pentru Şcoli al României”, a spus Mirela Adomnicăi

Prezent la şedinţa de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a supus atenţiei câteva neclarităţi legate de desfăşurarea programului, având în vedere schimbările legislative survenite. De precizat că anterior şedinţei, printr-o adresă transmisă Prefecturii Suceava la începutul lui octombrie, Consiliul Judeţean Suceava a solicitat sprijin în vederea unor clarificări referitoare la aplicarea programului.

În timpul discuţiilor de ieri, Gheorghe Flutur a spus că la nivelul Judeţului Suceava contractul de furnizare de lapte şi produse lactate în anul şcolar 2017-2018 a fost deja încheiat şi prevede furnizarea a cinci porţii de lapte pe săptămână, iar de la anul programul se va desfăşura în baza noilor prevederi legale, potrivit cărora, în 2018, bugetul stabilit este fundamentat pentru trei porţii de produse.

Gheorghe Flutur a mai afirmat că deja sunt încheiate contractele de furnizare pe acest an pentru produse lactate, care rămân valabile până la data expirării termenului pentru care au fost încheiate în condiţiile legii. Flutur a declarat că pentru produsele de panificaţie a fost reluată procedura de licitaţie pentru stabilirea furnizorului. Nu în ultimul rând, pentru mere se aşteaptă aprobarea de către Guvern a documentaţiei cadru. Tot în cadrul şedinţei comisiei s-a precizat faptul că prevederile bugetare rămase pentru acest program acoperă necesarul de plată pentru furnizarea laptelui pentru cinci zile pe săptămână, însă pentru lunile ianuarie-iunie 2018 bugetul stabilit nu acoperă necesarul de lapte.

La final, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că instituţia pe care o conduce a transmis o informare către Ministerul Finanţelor Publice referitoare la situaţia prezentată de CJ Suceava, solicitând un punct de vedere.