Bărbatul în vârstă de 42 de ani care a provocat nenorocirea de sâmbătă de pe DN 2E, dintre Cornu Luncii şi Rădăşeni, după ce a pătruns cu autoturismul pe contrasens, lovind cu o violenţă extremă maşina condusă de preotul Petru Gavril, mai avea un kilometru şi jumătate până acasă. Ce se ştie cert este că bărbatul şi-a petrecut o parte a zilei de sâmbătă la stâna socrului său, aflată în imediata apropiere a locului în care a avut loc accidentul. La stână s-a consumat alcool, însă nimeni nu confirmă ori infirmă dacă a băut şi acesta. La un moment dat, Alexandru Vasile a  plecat de la stână, cu maşina, spre Rădăşeni.

Ipoteza că acesta ar fi consumat alcool este susţinută de mai multe indicii: faptul că la stână s-a băut, iar localnicii le-au confirmat poliţiştilor că Alexandru Vasile obişnuia să bea. Sigur că acestea sunt indicii, iar nimeni nu poate trage o concluzie până când nu vor veni rezultatele probelor recoltate la necropsie.

 

Amendat pentru viteză în localitate în urmă cu mai puţin de o lună

Tragedia s-a petrecut în timp ce Alexandru Vasile se întorcea spre casă, cel mai probabil de la Rădăşeni. De ce trebuia să gonească acesta cu 130 de kilometri la oră pe o distanţă atât de mică este o întrebare la care Alexandru Vasile nu va putea răspunde vreodată.

Un alt amănunt important este că bărbatul a fost sancţionat de poliţişti pentru depăşirea limitei de viteză pe data de 24 septembrie. El a fost prins de radar chiar pe DN 2 E, pe raza comunei Cornu Luncii, fiind amendat pentru viteză şi lipsa centurii de siguranţă. Bărbatul depăşise limita de viteză în localitate, însă nu peste limita ridicării permisului de conducere.  Adică avea până în 100 de km/h în localitate.

Alexandru Vasile avea doi copii, iar soţia sa este bolnavă. Și în cazul familiei sale, aşadar, drama este cumplită.

 

Trupurile neînsufleţite ale preotului şi fiicei sale, depuse în biserica din Lămăşeni

Trupurile neînsufleţite ale celor cinci morţi din accidentul de sâmbătă de la Cornu Luncii au putut fi preluate de la Serviciul de Medicină Legală Suceava duminică seară, după ce au fost terminate autopsiile.

Preotul Petru Gavril, în vârstă de 35 de ani, şi fiica sa, Anisia, în vârstă de 6 ani, au fost depuşi în biserica din satul Lămăşeni în care a slujit parohul începând din 2011. Duminică seară, sute de oameni cu lumânări în mână au ieşit la porţi şi au vărsat lacrimi pentru preotul lor şi fiica acestuia.  

Toată comunitatea din Lămăşeni se află în stare de şoc. Cele două sicrie au fost depuse în faţa altarului bisericii, iar sătenii au creat un culoar din flori şi lumânări la intrarea în sfântul locaş.

Înmormântarea preotului şi a fiicei sale este programată pentru ziua de astăzi. Slujba de înmormântare va fi oficiată la biserica din Lămăşeni, după care trupurile neînsufleţite vor ajunge la cimitirul din satul natal al preotului – Rotopăneşti.

 

„Nici un semn de frână, nu ştii care a fost intenţia lui, de sinucigaş, nici nu poţi să-ţi dai seama”

Aurora Șandru, sora preotului, şi soţul ei, Dumitru Cătălin Șandru, au fost aduşi în municipiul Suceava, localitatea de domiciliu, şi sunt depuşi la Biserica Sf. Nicolae din municipiul Suceava.

Și în cazul lor durerea rămasă în urmă este enormă. Doi oameni aflaţi în floarea vârstei, fiecare cu multe cunoştinţe şi prieteni, care au rămas şocaţi de veste. Aurora Șandru era funcţionară la CEC, iar soţul ei era casier şi administrator la Centrul Cultural Bucovina.

Gelu Șandru, fratele lui Cătălin Șandru, ne-a spus:

”Cuvintele sunt de prisos acum. Erau familii tinere care îşi aveau drumul lor, iar acum uitaţi ce drum au apucat...  Când am fost la Fălticeni să-i recunoaştem, poliţişti care activează de 25 de ani în zonă au spus că nu au văzut aşa ceva. Nici un semn de frână, nu ştii care a fost intenţia lui, de sinucigaş, nici nu poţi să-ţi dai seama. Nici urmă de frână, a ajuns în dreptul lor şi i-a izbit. Părintele conducea de atâţia ani şi totuşi nu a avut timp să schiţeze nimic, măcar să tragă de volan stânga-dreapta. Familia Șandru nu avea copii, şi-au dorit enorm să aibă, au făcut tratamente peste tot în ţara asta şi se gândeau să meargă în străinătate. ”

La Biserica Sf. Nicolae am găsit-o şi pe Raveica Bilic, rudă a preotului Petru Gavril.

„Erau nişte oameni de calitate, Doamne, cum i-a luat Dumnezeu mergând la Sf. Parascheva?  Supărare mare, am atâţia ani, dar aşa ceva nu am mai auzit, atâţia morţi într-o familie.....”

 

Moartea a venit într-o fracţiune de secundă, de pe contrasens

Sâmbătă, la 17.15, pe lunga porţiune în linie dreaptă a DN 2E de la Cornu Luncii spre Rădăşeni s-a produs cel mai grav accident din acest an şi unul din cele mai grave care au avut loc vreodată în judeţul Suceava.

Alexandru Vasile, aflat la volanul unui VW Golf, circula dinspre Rădăşeni, iar înainte de a intra în Sasca Nouă, localitatea sa de domiciliu, a pătruns uşor cu maşina pe contrasens. Din sens opus venea autoturismul VW Touran, cu şapte locuri, condus de preotul Petru Gavril. Preotul şi membrii familiei se porniseră de puţin timp spre Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sf. Cuvioase Parascheva. În urma impactului deosebit de violent, maşina preotului a fost proiectată în afara drumului.

Echipajele de descarcerare ajunse la faţa locului au găsit imagini de coşmar, inclusiv pentru oamenii care văd aproape zilnic accidente.

Patru oameni erau morţi, având leziuni înfiorătoare, incompatibile cu viaţa.

Preotul Petru Gavril, sora sa, Aurora Şandru, soţul ei, Dumitru Cătălin Şandru, toţi trei din autoturismul VW Touran, dar şi şoferul celeilalte maşini, Alexandru Vasile. Acesta din urmă a fost cel mai greu de descarcerat, fiind pur şi simplu sfârtecat printre fiare.

Dintre cei patru copii ai preotului, aflaţi cu toţii în maşină, Anisia, fata în vârstă de 6 ani, a decedat în ambulanţă, în drum spre spital. Restul victimelor accidentului, soţia preotului şi trei dintre copiii lor, un băiat de 3 ani şi încă două fete, una de 8 şi una de 10 ani, au ajuns la Spitalul Judeţean, toţi în stare gravă.