Locuitorii unui bloc din zona centrală a municipiului Suceava au aflat peste noapte că au devenit proprietarii unui bazin olimpic de înot. Nu la beneficii, ci la costuri, pentru că au de plătit către furnizorul de servicii de apă-canal un consum enorm, de aproape 3.000 de metri cubi de apă potabilă.

Uriaşa cantitate de apă nici măcar nu a ajuns la robinetele lor, pentru că nici nu aveau cum să consume atâta, ci s-a scurs în pământ, din cauza unei avarii.

Ghinionul lor a fost că vechea conductă de apă care alimentează un bloc cu două scări  pe strada Nicolae Bălcescu şi două pe Mihai Viteazu s-a spart tocmai după căminul de racordare al acestuia la rețeaua de apă potabilă a oraşului, astfel încât toată apa scursă în pământ s-a înregistrat pe apometrul care le monitorizează consumul lunar.

Aceştia nici măcar nu aveau habar de problema pe care o aveau la conducta de apă a blocului. Numai că la citirea apometrului principal au avut un şoc imens – o diferență de 2.787 de metri cubi de apă, comparativ cu cea înregistrată la apometrele din locuințe.

În căutarea unei posibile explicații, cea mai probabilă a fost cea a unei avarii, după cum le-au spus şi reprezentanții ACET Suceava.

Aşa că asociația de proprietari a contractat o firmă care se ocupă de astfel de lucrări, care a găsit unde era problema. Pentru a o remedia, dar şi a preveni un nou incident păgubos, asociația a decis înlocuirea întregii conducte dintre căminul de racord şi bloc, săpăturile fiind încă vizibile pe spațiul verde dinspre sensul giratoriu.

În mod normal, o conductă de apă rece are o durată de utilizare de maxim 25-30 de ani, dar cea care a fost înlocuită acum avea cu mult mai mult.

 

Apă neconsumată, dar facturată

Dacă problema înlocuirii vechii conducte s-a rezolvat destul de rapid, costurile de reparații fiind împărțite pe toate apartamentele, încât au fost de 38 de lei de fiecare, cea a apei scurse în pământ este mai încurcată.

Conform legislației în domeniu, tot ce se petrece după căminul de racord al blocului este treaba proprietarilor, iar cum avaria a apărut pe porțiunea dintre cămin şi imobil, toată apa scursă în pământ şi înregistrată de apometrul principal, la fel ca şi costurile de reparații, trebuie plătite de proprietari.

Aşa se face că, numai pentru diferența de apă înregistrată între apometrul principal şi cele din apartamente (2.787 mc ), trebuie achitată suma de 12.458 de lei, prețul unui metru cub de apă potabilă fiind de 4,47 lei.

„Pentru că respectiva cantitate de apă nu a ajuns până la robinetele locuitorilor blocului, deci nici în sistemul de canalizare al oraşului, a fost luată decizia de scutire a acestora de plata sumei aferente tratării-epurării acesteia, adică 9.587 de lei", a precizat Bogdan Cristache, directorul comercial al ACET Suceava.

Asta deoarece pentru fiecare metru cub de apă care ajunge în canalizarea oraşului se mai plăteşte încă 3,44 lei.

Altfel spus, pentru apa scursă în pământ, cu care ar fi putut umplut un bazin olimpic de înot, de 50x25 m, locuitorii blocului aveau de achitat o mică avere – peste 22.000 de lei.

Chiar şi cu scutirea de la plata canalizării, aplicată de ACET, fiecare locatar din bloc are de plătit aproape 158 de lei pentru apa rece pierdută şi 38 de lei pentru reparații, costuri suplimentare față de utilitățile pe care le achită lunar, ceea ce, pentru familiile cu venituri reduse, mare parte din locatari fiind pensionari, este o grea lovitură primită “la buzunar".

Chiar şi aşa, un semnal de alarmă trebuie tras şi în privința instalației interioare a blocului, care are o vechime considerabilă, mai ales că problema cu care s-au confruntat acum aceşti oameni poate apărea oricând la sute de alte blocuri din municipiu, unde instalațiile interioare şi cele exterioare, până la limita de proprietate, ar trebui înlocuite, având vechimea şi uzura mult prea mari.