O familie dintr-o localitate nemţeană a fost depistată de poliţişti în autoturismul unui consătean, cei doi soţi având asupra lor o armă de vânătoare cu muniţie, un cuţit şi circa 20 de kilograme de carne de vânat. În urma cercetărilor amănunţite şi a cercetării locului în care au braconat şi tranşat vânatul, cei doi au fost acuzaţi de braconaj şi complicitate la infracţiunea de braconaj. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore în spatele gratiilor, cercetările fiind continuate asupra celor doi soţi, cu bărbatul sub control judiciar.

 

Prinşi în trafic, în urma unui control de rutină asupra autoturismului

Incidentul care avea să ducă la prinderea celor doi braconieri a avut loc în cursul după-amiezii de luni, când autoturismul condus de un bărbat din aceeaşi localitate cu suspecţii circula prin localitatea Crucea, îndreptându-se spre judeţul Neamţ. Un echipaj de poliţie i-a oprit în trafic şi a controlat documentele şi interiorul autoturismului Opel în care se aflau aceştia. La un moment dat, în interiorul portbagajului, oamenii legii au descoperit o armă de vânătoare, muniţie şi câteva bagaje, unul dintre acestea conţinând o cantitate de carne proaspătă. Având suspiciuni asupra activităţii celor trei ocupanţi ai maşinii, poliţiştii i-au condus la sediul Poliţiei Oraşului Broşteni, unde au demarat cercetările. În urma percheziţiei au descoperit în autoturism o armă letală de vânătoare, calibrul 12, având montată lunetă, 6 cartuşe cu glonţ şi alte 9 cartuşe calibrul 12, aproximativ 20 de kg de carne proaspătă, de culoare roşiatică, un cuţit cu lamă lungă, pe care se puteau vedea urme de sânge, o geacă cu pete de sânge şi un rucsac, în care se afla o toporişcă. În urma audierii au fost identificaţi doi soţi din satul Pluton al comunei Pipirig din judeţul Neamţ, Gheorghe Vrânceanu şi soţia acestuia, Doiniţa Elena Vrânceanu, de 35 de ani, precum şi Alexandru I., proprietarul autoturismului Opel. Gheorghe Vrânceanu a declarat poliţiştilor că toate lucrurile îi aparţin, existând suspiciunea comiterii infracţiunii de braconaj.

 

Cercetările au fost continuate la locul unde a fost comis braconajul

Un echipaj din cadrul Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava s-a deplasat la Broşteni, pentru continuarea cercetărilor. Existând suspiciunea că întreaga cantitate de carne ar fi fost recoltată în urma unei infracţiuni de braconaj, marţi a fost emisă o ordonanţă de efectuare a cercetărilor la presupusul loc al comiterii faptei, indicat de autori. Astfel, împreună cu poliţiştii, cei doi soţi s-au deplasat într-o zonă cinegetică din preajma localităţii Chiril, unde anchetatorii au identificat două schelete ale unor căprioare, având abandonate în preajmă pielea şi capetele. La faţa locului au mai găsit un rucsac cu un sac de rafie, în care au găsit o cantitate de circa 50 de kilograme de carne, de acelaşi fel. În faţa probelor evidente de braconaj, cei doi şi-au recunoscut fapta, principalul autor, care a ucis prin împuşcare cele două animale, fiind considerat Gheorghe Vrânceanu.

 

Cei doi soţi sunt acuzaţi de braconaj şi complicitate la braconaj

Pe numele celor doi soţi a fost deschis un dosar penal, iar prin ordonanţa emisă în timpul zilei de marţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Gheorghe Vrânceanu pentru comiterea infracţiunilor de braconaj, uz de armă fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar faţă de Doiniţa Elena Vrânceanu, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la braconaj. După ce Gheorghe Vrânceanu a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru o perioadă de 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Suceava, în timpul zilei de marţi, aceiaşi procurori au luat măsura cercetării în continuare a bărbatului sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile. Întreaga cantitate de carne confiscată a fost transportată şi lăsată în custodie Direcţiei Silvice Suceava, până la finalizarea cercetărilor, urmând a fi calculată valoarea prejudiciului comis. Arma de vânătoare şi muniţia, pentru care bărbatul nu avea drept de folosinţă, au fost de asemenea confiscate.