Un adevărat blocaj de tiruri s-a format la sfârșitul săptămânii trecute în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, ducând la mărirea cu mult a timpului de așteptare pentru șoferii de autotrenuri care tranzitau cele două puncte vamale, spre Ucraina. Mașinile de transport marfă au început să se adune în partea românească din timpul nopții de vineri, când sistemul electronic de verificare și control vamal din punctul de trecere ucrainean Porubne s-a blocat și timp de câteva ore consecutiv nu s-au mai efectuat controalele vamale la tirurile venite dinspre România. Acest lucru a dus la acumularea unui număr mare de autotrenuri, care staționau pe ambele benzi de circulație dintre orașul Siret și vamă. Situația a devenit critică în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, când coloanele de tiruri se întindeau pe kilometri întregi, pe două benzi, până la intrarea în orașul Siret dinspre Suceava. Prezența tirurilor a îngreunat și circulația altor autovehicule, fiind nevoie de intervenția polițiștilor din cadrul Formațiunii Rutiere a Poliției Orașului Siret, care au dirijat circulația în zonă.

Cauza principală a formării cozilor și a întârzierilor de zeci de ore înregistrate de tirurile aflate în tranzit o constituie blocajul apărut în funcționarea calculatoarelor din partea ucraineană de control vamal, însă reprezentanții autorităților române spun că asemenea probleme pot apărea în momentul în care sunt dezechilibre în ceea ce privește circulația prin punctul de trecere, de această dată fiind mult mai multe tiruri la ieșirea din România, față de cele care așteptau să intre în țară. Aceste blocaje s-au mai produs în Punctul Vamal Siret-Porubne de-a lungul timpului, uneori vina fiind împărțită între cele două părți de control vamal. Anul 2017 a adus o creștere a traficului de mărfuri și autoturisme prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, cea mai importantă creștere manifestându-se la traficul de călători care tranzitează vama fără a folosi mijloace de transport.

 

Un siretean a fost rănit, după ce a intrat cu autoturismul într-un tir oprit pe marginea drumului

Un bărbat de 34 de ani din Siret a fost duminică seara victima unui accident petrecut pe drumul dintre vamă și oraș. În jurul orei 20.00 bărbatul se afla la volanul unui autoturism Audi A4 și se deplasa pe DN 2, din direcția vămii către orașul Siret. În momentul în care a efectuat o manevră de depășire, șoferul nu a mai putut reveni pe banda de circulație și a intrat în coliziune frontală cu un tir care staționa pe partea carosabilă, cu luminile de avarii în funcțiune. Cel de la volan a fost grav rănit, fiind preluat de un echipaj al ambulanței, care l-a transportat la Spitalul Orașului Siret. Aici bărbatul a fost diagnosticat de medici cu plagă frontală dreapta și a fost transferat la Spitalul Județean Suceava, pentru investigații și tratament de specialitate. Conducătorul auto nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, însă la spital i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Polițiștii fac în continuare cercetări în cadrul unui dosar penal deschis pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.