Se anunţă vremuri extrem de dificile pentru Bioenergy, societatea care furnizează căldură către sucevenii racordaţi la sistemul centralizat. Un executor judecătoresc a demarat procedurile de executare silită, iar demersurile sunt aproape finalizate.

Mai exact, au fost iniţiate acţiunile de blocare a conturilor şi de indisponibilizare a bunurilor în vederea valorificării şi recuperării debitului existent. Este vorba de o sumă de 613.447 de lei, bani pe care Bioenergy îi datorează de mai mulţi ani celor de la SC General Construct SA Suceava.

„Între cele două societăţi a existat un grafic de reeşalonare pentru plata sumei de 1.750.000 de lei, plan care nu a fost respectat. Practic, ultima tranşă de bani care trebuia achitată cel mai târziu pe 15 februarie 2018 nu a fost virată, astfel încât potrivit protocolului am iniţiat procedura de executare silită”, a explicat executorul judecătoresc Sarmis Câmpulungeanu.

Suma de 613.447 de lei nu este singura pe care Bioenergy o datorează către General Construct. În acest moment, pe rolul instanţelor de judecată există un proces pentru încuviinţarea executării silite a firmei Bioenergy pentru suma de 2.450.000 de lei, care ar putea creşte cu încă aproximativ 4,1 milioane de lei, ca urmare a nerespectării unui protocol încheiat între cele două societăţi în cursul anului 2015.

 

Povestea unei relaţii de afaceri cu năbădăi

Problemele pe linie financiară dintre Bioenergy şi General Construct au început la finele lui 2014, când s-au consemnat primele facturi restante. În prima parte a lui 2015 între cele două părţi s-au înregistrat mai multe întâlniri şi schimburi de adrese. În august 2015, Bioenergy a preluat şi datoriile celor de la Adrem Invest, firmă care la înfiinţarea lui Bioenergy era acţionar unic.

Aşa se face că suma totală pe care Bioenergy o avea de plată către SC General Construct SA se ridica la 8,8 milioane de lei. Trebuie menţionat că la acea dată centrala din lunca râului Suceava era funcţională şi în exploatare, iar sumele defalcate din datorie erau de 6,4 milioane de lei din partea Bioenergy şi 2,4 milioane de lei din partea Adrem Invest.

Pentru suma totală de 8,8 milioane de lei s-a încheiat o eşalonare de plată care se întindea pe doi ani, din septembrie 2015 până în septembrie 2017.

Eşalonarea nu a fost respectată de cei de la Bioenergy, astfel încât s-a ajuns la un nou set de discuţii între cele două părţi, discuţii soldate cu semnarea unui act adiţional în iunie 2017, prin care se stabilea că suma totală de plată rămasă era de 4,2 milioane de lei. Actul adiţional prevedea o nouă eşalonare până în iunie 2018, cu condiţia ca tranşele de bani convenite să fie plătite la timp.

Cum prevederile acestui document nu au fost respectate, s-a revenit la situaţia din septembrie 2015, adică la datoria totală de 8,8 milioane de lei, din care se scad sumele achitate între timp.

 

ACET a demarat, de asemenea, procedura de executare silită

General Construct nu este singura societate care are de încasat bani de la Bioenergy. În aceeaşi situaţie se află şi ACET, care a demarat procedurile de executare silită. Societatea care furnizează apă către Bioenergy are de primit 511.785 de lei. În acest caz s-a solicitat unui magistrat de la Judecătoria Suceava încuviinţarea executării silită, o etapă obligatorie pentru recuperarea datoriei.

Datorii au acumulat cei de la Bioenergy şi faţă de Schweighofer, aspect recunoscut de ultima societate într-un comunicat de acum câteva săptămâni. În acel comunicat se menţiona că Schweighofer a sistat furnizarea de biomasă către Bioenergy în noiembrie 2014 pentru că nu s-a plătit marfa livrată timp de câteva luni consecutiv.

„Chiar şi astăzi, la trei ani după ultima livrare, contravaloarea biomasei furnizate nu a fost recuperată în totalitate de Holzindustrie Schweighofer”, se menţiona în respectivul comunicat. Se pare că lucrurile sunt neschimbate şi acum, cu menţiunea că Adrian Bodea, reprezentantul celor de la Bioenergy, nu recunoaşte că ar exista vreo datorie către firma cu capital austriac.

 

Adrian Bodea: „Poprirea pe conturi este ilegală”

Contactat telefonic, Adrian Bodea, reprezentantul Adrem Invest, firmă care este acţionar majoritar la Bioenergy, a oferit un punct de vedere vizavi de această situaţie delicată prin care trece firma care  furnizează căldură în casele sucevenilor.

„Poprirea pe conturi este ilegală pentru că nu s-a respectat principiul de teritorialitate şi cred că judecătorul a făcut un abuz. Firma General Construct trebuia să se adreseze unui executor din Bucureşti, pentru că firma noastră îşi are sediul social în Capitală şi nu la Suceava, şi de aceea afirm că este vorba de un abuz”, a arătat Adrian Bodea.

Administratorul Adrem Invest mai afirmă că ar fi achitat întreaga sumă de bani datorată celor de la General Construct, sumă stabilită de instanţele de judecată.

„Am plătit întreaga sumă la care am fost obligaţi, numai că nici executorul şi nici General Construct nu au recunoscut acest lucru. Din acest motiv, vom încerca să blocăm această executare şi ne vom adresa justiţiei”, a mai precizat Adrian Bodea.

În ceea ce priveşte datoriile către ACET, reprezentantul Adrem Invest s-a arătat surprins de acţiunea de încuviinţare a executării silite.

„Către ACET sunt greutăţi de plată în primul rând datorită preţului foarte scăzut cu care livrăm energia, la care s-a adăugat creşterea preţului la biomasă. Ne-a uimit acţiunea celor de la ACET pentru că aveam un grafic de eşalonare care este în vigoare. În plus, nu am încasat la timp certificatele verzi, contravaloarea acestora fiind primită abia pentru anul 2016. Toate aceste aspecte au concurat şi au dus la greutăţi la plata către furnizori”, a menţionat Adrian Bodea.

 

Cine este Bioenergy

Bioenergy a ajuns pe piaţa din Suceava în toamna anului 2013, când a preluat atribuţiile pe care le avea Termica, fosta societate care furniza apă caldă şi căldură pentru locuitorii racordaţi la sistemul centralizat, ajunsă între timp în faliment.

Proiectul centralei de cogenerare a fost realizat cu o investiție privată de 86 milioane de euro din partea Adrem Invest, care la momentul înfiinţării Bioenergy era unic acţionar. La data semnării contractului, Bioenergy Suceava şi-a luat angajamentul ca pentru următorii cinci ani să producă energie termică la suma de 116 lei/Gcal, perioadă care expiră anul viitor.

În prezent, centrala asigură căldură pentru aproximativ 20.000 de apartamente. Potrivit datelor de pe propriul site, Bioenergy produce anual 270.000 giga calorii, iar în sistemul energetic naţional livrează anual 167.000 MWh. Din energia furnizată în sistemul naţional Bioenergy încasează subvenţii prin certificate verzi, aceasta fiind una din sursele importante de venit ale societăţii.