Poliţiştii specializaţi în anchetarea infracţiunilor economice au acţionat într-un caz de înşelăciune cu prejudiciu mare, principalul vizat fiind un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Rădăuţi, care este acuzat că a ţepuit o firmă din Timiş cu o sumă de peste 160.000 de lei. Este vorba de materiale de construcţii comandate, arată anchetatorii, cu identitate falsă şi ştampilă contrafăcută, pentru care ulterior nu s-a virat nici un leu.

Principalul vizat de anchetă este Lilian Avram, din Rădăuţi, bărbat care este trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava într-un dosar de mare amploare. În acel dosar,  bărbatul este pus sub acuzare pentru comiterea a 19 infracţiuni, tot din sfera înşelăciunilor.

 

Percheziţii pentru probarea faptei

Acum două zile, miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au pus în executare mandate de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Rădăuţi, în dosarul de înşelăciune în care principalul vizat este Lilian Avram, în vârstă de 38 de ani.

Aceste este acuzat că, în perioada 17-27 ianuarie 2018, a indus în eroare o societate comercială din Timiş, la care s-a prezentat sub o identitate falsă şi folosind o ştampilă falsă, mod în care a preluat materiale de construcţie în valoare de 165.640 de lei, fără să le achite ulterior, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

Mandat de arestare pentru 30 de zile

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au identificat şi ridicat mai multe telefoane mobile, o ştampilă, precum şi diverse  înscrisuri, care vor fi folosite pentru completarea probatoriului.

Pe numele bărbatului în vârstă de 38 de ani a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul poliţiei judeţene încă de miercuri.

Ieri, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a solicitat instanţei de judecată emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Lilian Avram. Judecătoria Rădăuţi a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile. Acesta a contestat tot ieri decizie de arestare, astfel că propunerea va fi reanalizată de Tribunalul Suceava. Cel puţin până atunci, bărbatul rămâne însă după gratii.

 

Trimis în judecată pentru înşelăciuni cu accidente înscenate între maşini scumpe şi Dacii vechi

Anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat că au finalizat ancheta într-un dosar care vizează un numeros grup de persoane acuzate că au indus în eroare sau au încercat să inducă în eroare societăţi de asigurare, înscenând accidente rutiere pentru a obţine despăgubiri. Procurorii au trimis în judecată atunci nu mai puţin de 16 inculpaţi. Primul pe listă, ca număr de infracţiuni care i se impută, este acelaşi Avram Lilian, zis „Giuliano”. În acest dosar acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a 19 infracţiuni - înşelăciune, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată, fals în declaraţii, participaţie improprie la fals intelectual.

Ca mod de operare, sucevenii deţineau sau procurau autoturisme scumpe, de lux, deja avariate (mărcile BMW, Audi, Jaguar, Mercedes, Volvo), pe care le foloseau pentru a înscena accidente rutiere. Autoturismul vinovat de accident era de obicei o Dacie veche, de pe asigurarea RCA a căreia se încerca obţinerea de despăgubiri mari. Procurorii au identificat şapte cazuri în care inculpaţii au reuşit să obţină despăgubiri între 25.000 şi 60.000 de lei, cu precizarea importantă că tentativele de înşelăciune au fost în număr mult mai mare, însă responsabilii de la societăţile vizate au „mirosit” frauda.
Procurorii au subliniat că cele mai multe evenimente rutiere au fost înscenate la iniţiativa şi cu contribuţia inculpatului Lilian Avram, acesta oferind idei sau maşini avariate şi altor persoane pentru a acţiona în mod similar.

Acest dosar a trecut de faza de cameră preliminară şi are stabilit în luna martie un prim termen de judecată.

Avram Lilian mai are şi o condamnare la 4.000 de lei amendă penală, într-un dosar privind infracţiuni la regimul rutier.   

În dosarele în care nu a fost condamnat, Avram Lilian se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.