Transagent – societatea de termoficare înfiinţată în 2015 de municipalitatea suceveană, a cărei desfiinţare urma să fie decisă în ședinţa de Consiliu Local de joi, continuă să existe, deși nu are nici o activitate, de aproape trei ani.

Proiectul de hotărâre prin care se propunea dizolvarea societăţii al cărei asociat unic este Municipiul Suceava a fost retras de pe ordinea de zi de către iniţiator, primarul Ion Lungu, fără nici un fel de explicaţii.

Nu este exclus ca această subită „răzgândire” să aibă legătură cu problemele cu care se confruntă actualii furnizori ai serviciilor de termoficare, Bioenergy (producţie) și Thermonet (transport și distribuţie), care au același acţionar majoritar – Adrem Invest.

Transagent ar putea fi varianta de rezervă pentru asigurarea serviciilor de termoficare pentru cei aproximativ 20.000 de abonaţi la sistemul centralizat, dacă problemele actualilor furnizori ai acestor servicii vor evolua din rău în mai rău.

Până ieri, intenţia municipalităţii sucevene viza clar desfiinţarea Transagent, societatea înfiinţată pentru a se putea prezenta la licitaţia organizată în 2015, după falimentul Termica, pentru asigurarea serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

„În contextul în care Thermonet asigură serviciul public de transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic pe raza unităţii administrativ-teritoriale menţinerea în funcţiunea a Transagent nu mai este justificată”, se spunea în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Societatea comercială Transagent SRL Suceava a fost înfiinţată printr-o hotărâre a deliberativului municipal, luată în şedinţa de îndată din 12 mai 2015, obiectul de activitate fiind transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic.