Seminarul Teologic Liceal ”Mitropolitul Dosoftei”, ale cărui lucrări de construire au fost demarate anul trecut de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, ar putea fi inaugurat anul acesta, în toamnă, datorită unui sprijin financiar important din partea municipalităţii sucevene – un milion de lei.

Acordarea acestei sume de la bugetul local a fost aprobată în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava, pentru a putea fi continuate lucrările de construire a noului sediu, cel vechi fiind distrus în totalitate într-un incendiu devastator, în ianuarie 2015.

Deşi banii sunt alocaţi ca un sprijin financiar pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, decizia deliberativului local, care are la bază un proiect iniţiat de primarul Ion Lungu, reprezintă de fapt o investiţie în învăţământ, acolo urmând să fie educate numeroase generaţii de tineri.

Seminarului Teologic Liceal ”Mitropolitul Dosoftei” se construieşte la ieşirea din municipiul Suceava spre Ipoteşti,  în apropierea Căminului social al Arhiepiscopiei.

Suprafaţa construită va fi de 7.000 de metri pătraţi, inclusiv parcarea şi baza sportivă, cu terenuri de handbal şi volei, construcţiile reprezentând un ansamblu mixt de clădiri cu funcţiuni diferite, care vor acoperi toate activităţile celor care vor alege să studieze acolo. Complexul este alcătuit din cinci corpuri de clădire, într-una urmând să funcţioneze Școala Seminar Teologic (850 de metri pătraţi), în alta căminul internat, cu 60 de camere cu două paturi şi baie proprie (în total 1.040 de metri pătraţi), cantina (cu 561 de metri pătraţi), în vreme ce un corp de clădire va avea dublă funcţiune, de capelă-paraclis, pentru servicii religioase, dar şi bibliotecă cu 200 de locuri.

Nu în ultimul rând, va exista şi un amfiteatru în aer liber pentru manifestări educaţionale şi culturale.