Proprietarii de maşini electrice au început deja să vină la Primăria Suceava să solicite eliberarea legitimaţiilor speciale, în baza cărora pot folosi locurile de parcare special amenajate pentru astfel de autoturisme şi au gratuitate la toate parcările publice cu plată din municipiu.

„Au fost eliberate deja primele două legitimaţii de parcare gratuită şi de încărcare pentru maşinile electrice, pentru un autoturism Tesla şi unul Renault”, a anunţat primarul Sucevei, Ion Lungu, care i-a îndemnat pe toţi cei care au maşini electrice să se adreseze Primăriei Suceava cu o copie după buletin şi cartea de identitate a autovehiculului, să poată demonstra că este electric.

Conform unei decizii a Consiliului Local Suceava, proprietarii de maşini electrice nu plătesc taxă la nici o parcare publică din municipiul Suceava.

Legitimaţia se acordă odată cu cardul de încărcare prin care pot alimenta gratuit maşina de la cele 28 de staţii speciale amenajate în mai multe zone ale Sucevei, 14 staţii standard (7,2 KW) şi 14 staţii rapide (22 kW).

Cel târziu luna viitoare şi Primăria Suceava va avea în folosinţă propriile autoturisme electrice, dintr-un lot de 11 maşini electrice Peugeot ION, achiziţionate din fonduri elveţiene.

„Primele şase autoturisme electrice Peugeot ION care vor completa parcul auto al Primăriei Suceava au ajuns deja la Bucureşti, ne-au fost trimise fotografii cu ele, ca dovadă. Urmează să fie aduse la Suceava în perioada următoare, după ce se face înregistrarea lor şi RAR-ul”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Posesorii de maşini electrice sunt scutiţi de la plata impozitului pe autoturism, în vreme ce pentru maşinile hibride se acordă o reducere de 95%.

Mai mult, odată cu implementarea sensurilor unice pe arterele principale, posesorii de maşini electrice vor putea circula şi pe banda specială, dedicată autobuzelor de transport în comun, singura pe care se va putea merge în sens opus.