Locuitorii caselor aflate pe strada Traian Popovici din zona Lanişte a cartierului Burdujeni sunt revoltaţi de starea drumului pe care sunt nevoiţi să-l folosească zilnic. Ei acuză conducerea Primăriei Suceava că în urma lucrărilor de canalizare efectuate în timpul anului trecut drumul a rămas într-o stare jalnică, cu denivelări mari şi plin de apa care bălteşte pretutindeni. Odată cu topirea zăpezilor din ultima săptămână, drumul a devenit un coşmar, mai ales pentru copiii care sunt nevoiţi să-l folosească zilnic pentru a merge la şcoală şi pentru cei care îl parcurg cu maşina.

 

Localnicii se plâng că în ultimele luni drumul a devenit de necirculat

Cele câteva fotografii trimise de localnici pe adresa redacţiei, cu starea drumului din zona Lanişte din Burdujeni, ne-au convins să le facem o vizită şi să le ascultăm nemulţumirile. Strada Traian Popovici are intrarea din strada Eroilor şi încă de la intrare ne-au întâmpinat adevărate acumulări de apă şi un drum plin de denivelări. Locuitorii din zonă spun că până anul trecut pe drum se putea circula în condiţii normale, însă lucrările de canalizare din 2017 nu au fost finalizate în condiţii bune, drumul acumulând acum apă şi rămânând cu denivelări în urma amplasării canalelor. Ionuţ Serediuc, locatarul unei case din zonă, ne povesteşte: ”E foarte, foarte rău, din cauza drumului care arată într-o stare jalnică. De când s-a făcut canalizarea, cei de la primărie nu s-au mai interesat după aia de terasament şi de structura străzii. Copiii mici vă daţi seama că nu au nici o şansă să meargă la grădiniţă pe jos. De anul trecut e din ce în ce mai rău, pentru că nimeni nu vine să se intereseze. Au fost, dar mai mult în campania electorală, când îi interesează cel mai mult. La anumite sesizări, au fost şi au refăcut, dar vă daţi seama în ce fel încât acum arată jalnic. Apa nu are cum să se scurgă. Strada este îngustă, soarele nu reuşeşte să pătrundă ca să usuce şi când se dezgheaţă sau când plouă e un coşmar.”

O femeie care locuieşte în zonă şi are copii mici ne-a spus revoltată: ”Am doi copii care merg la şcoală, vă daţi seama cum ajung la şcoală copiii? Ne-am fărâmat maşinile, azi le spălăm, mâine sunt la fel. Eu am sunat la primărie înainte de Crăciun şi le-am spus, vă rog frumos să veniţi să vedeţi, daţi-ne o lamă şi aduceţi-ne balast. Au venit, au dat cu lama în jos şi în sus şi au plecat. Mi-au zis că cine m-a pus să-mi fac casă eu aici. Eu am făcut casă de 10 ani de zile, dar drumul ăsta nu a fost aşa. Am 1.600 de lei de plătit impozit, eu le dau banii, dar ei ce fac din banii ăştia? Eu nu beneficiez de nimic?”

 

Oamenii nemulţumiţi cer sprijinul primăriei pentru reabilitarea drumului

În ultima perioadă cei care locuiesc pe strada Traian Popovici au făcut mai multe demersuri către conducerea Primăriei Suceava pentru găsirea unei soluţii de reabilitare a drumului, urmată de o eventuală asfaltare a lui.

Paraschiva Serediuc vorbeşte despre demersurile făcute: ”Am fost la domnul primar, ne-a primit, a vorbit frumos şi a venit anul trecut, într-adevăr, şi a făcut drumul, doar că lucrările nu ţin de pe un an pe altul. A nivelat, a ridicat pământul şi ne-a venit mizeria în curte. Domnul primar şi-a exprimat părerea de rău că ne-a eliberat autorizaţii de construcţie aici, dar nici noi nu suntem vinovaţi că ne cerem drepturile, pentru că stăm la 100 de metri de asfalt şi nu avem deloc condiţii. Suntem mulţumiţi că s-au făcut lucrările cu canalizarea şi apă, doar că nu s-au mai finalizat şi ar fi trebuit să facă drumul aşa cum era înainte, nu mizeria asta.”

Un motiv pentru care localnicii cred că şansele de betonare sau asfaltare a drumului sunt mai reduse ar fi lăţimea mică a drumului, însă cei din zonă cred că s-ar putea găsi soluţii. Corneliu Buzdugan ne-a spus: ”Au spus că strada este foarte îngustă şi din această cauză nu vor să o asfalteze. Îl rugăm pe domnul primar să meargă în Austria, în Portugalia, Grecia, să vadă străduţe de doi metri şi jumătate, asfaltate.” În acelaşi timp, cei care locuiesc aici spun că, având în vedere lăţimea mică a străzii, organizarea circulaţiei pe sens unic cu strada imediat următoare ar putea fi o soluţie.

 

Conducerea primăriei a demarat o acţiune de reabilitare a drumurilor de pământ din cartierele mărginaşe

Sesizările repetate ale locuitorilor din zonă despre starea jalnică a drumului, precum şi alte plângeri ale oamenilor care locuiesc în zonele mărginaşe ale oraşului şi se confruntă cu aceeaşi problemă i-au făcut pe cei din conducerea primăriei să ia unele decizii în ceea ce priveşte reabilitarea acestor drumuri. Viceprimarul Lucian Harşovschi ne-a declarat ieri, în urma nemulţumirilor transmise din partea celor afectaţi de starea acestor străzi: ”Celor care locuiesc pe străzi de pământ în municipiul Suceava le pot spune că, începând de astăzi (luni, 12 martie – n.r.), au început acele lucrări de reprofilare a drumurilor şi de reabilitare. Avem două echipe în municipiul Suceava care lucrează în momentul de faţă în Iţcani şi în Burdujeni Sat şi astăzi (ieri – n.r.) am solicitat constructorului nostru să suplimenteze cu alte două echipe. Vă readuc aminte că nu mai devreme de marţi săptămâna trecută am avut temperaturi negative şi din cauza vremii schimbătoare au început să apară aceste gropi în aceste drumuri. Pot spune că strada Traian Popovici este o stradă foarte îngustă, care nu a putut fi prinsă pentru reabilitare pe fonduri europene şi trebuie să găsim soluţii noi pentru betonarea ei. Până atunci însă trebuie să o reprofilăm noi cu piatră concasată, strada neavând scurgeri pluviale, iar gardurile caselor ajung până în drum.”

În afară de lucrările care se vor executa pe această stradă, sunt vizate şi străzile Mihail Sadoveanu şi Bogdan Vodă, pe care primăria le va reabilita în această primăvară.