Inspectorii silvici ai Gărzii Forestiere Suceava cercetează, începând de ieri, tăierile de arbori care se fac pe masivul Rarău, în zona Izvorul Alb, ca urmare a unei sesizări primite în cursul zilei de ieri.

Cel care a semnalat o posibilă exploatare ilegală este un cunoscut activist de mediu din Câmpulung Moldovenesc, Gheorghe Sologiuc, care face parte şi din Consiliul Local al municipiului.

Acesta a văzut mormanele de buşteni de pe marginea drumului în timpul unei plimbări cu ATV-ul, pe Rarău, aşa că a revenit a doua zi cu drona, pentru a avea o vedere mai cuprinzătoare asupra zonei, eventual să descopere dacă s-au făcut undeva tăieri rase.

Imaginile captate cu drona, dar şi cele la sol, cu buştenii, le-a trimis în cursul zilei de luni Gărzii Forestiere Suceava.

“În urma sesizării primite, am trimis o echipă de control să analizeze situaţia tăierilor de arbori de pe Rarău. Deocamdată nu avem indicii asupra unor activităţi ilegale, zona fiind exploatabilă. Vom reveni cu concluzii după verificarea tuturor actelor şi a activităţilor din zonă”, a precizat şeful Direcţiei de Control al regimului Silvic, Aurel Dumitriu.

Sesizarea a fost luată în seamă cu atât mai mult cu cât în 2016, un filmuleţ cu tăieri ilegale de arbori pe un versant al Rarăului, în zona Izvorul Alb, postat pe YouTube şi distribuit apoi prin reţelele de socializare, a stat la baza declanşării unui val de concedieri şi sancţiuni în structurile silvice care au în pază respectiva zonă.

În imaginile respective se vedea clar cum arborii sunt tăiaţi sau chiar scoşi cu totul din pământ, cu ajutorul unui excavator, rădăcinile acestora fiind excavate şi ascunse, pentru a nu exista dovezi ale activităţilor infracţionale.