Un nou caz în care un şofer din Suceava a prezentat un permis de conducere ucrainean, care este foarte probabil fals, a fost depistat de poliţiştii de la Compartimentul Rutier Gura Humorului, în timpul unui control în trafic efectuat duminică seară, la Păltinoasa.

În jurul orei 21.00, poliţiştii au oprit pentru control un Mercedes Benz, la volanul căruia a fost identificat un tânăr în vârstă de 31 de ani, din comuna Valea Moldovei. Acesta a fost verificat cu etilotestul, rezultând o concentraţie de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, sub limita pentru care se întocmeşte dosar penal. 

Cu ocazia verificării documentelor solicitate, şoferul a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor ucrainene, cu data de emitere 20 februarie 2015. 

După verificările făcute în bazele de date a rezultat că bărbatul nu este şi nu a fost deţinător de paşaport, astfel că nu avea cum să intre pe teritoriul ucrainean, ba mai mult să obţină şi permis de conducere.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de conducere fără permis şi uz de fals şi continuă cercetările.

În ultimii ani, zeci de şoferi de cetăţenie română au fost opriţi în trafic şi au prezentat la control permise emise de autorităţile din Ucraina. În final, s-a dovedit că majoritatea acestor acte erau false, iar în unele cazuri mai vechi s-au dat deja şi condamnări în instanţă. Sunt şi cazuri în care „posesorii” de astfel de permise erau analfabeţi.

Pentru ca un cetăţean român să poată obţine un permis de conducere emis de autorităţile din Ucraina trebuie îndeplinite o serie de condiţii. Una dintre ele ar fi aceea de a deţine cetăţenia ucraineană, lucru imposibil deoarece statul vecin nu recunoaşte dubla cetăţenie, iar asta ar însemna ca respectiva persoană să nu mai fie cetăţean român.

Din informaţiile noastre, permisele false s-au cumpărat pe o filieră infracţională cu aproximativ 1.000 de dolari.