Utilizarea parcărilor subterane din centrul municipiului Suceava nu mai este gratuită.

Începând de duminică, 1 aprilie, acestea funcționează în regim de parcare publică cu plată, având același tarif ca și parcările similare supraterane – 2 lei/oră.

Taxarea se va face deocamdată la parcometre de suprafață, prin selectarea duratei parcării pentru intervalul de timp în care va staționa autovehiculul.

Ulterior, în parcările subterane vor fi montate sisteme de taxare intrare/ieșire, echipate cu bariere, după cum a precizat viceprimarul Lucian Harșovschi, care este și inițiator al „Regulamentului privind funcționarea sistemului de autotaxare în parcările cu plată din municipiul Suceava”, aprobat în ședința de Consiliu Local de joi.

Tichetul de parcare trebuie amplasat obligatoriu în interiorul vehiculului, pe bord sau sub parbriz, astfel încât datele să fie vizibile din exterior.

 

Când sunt gratuite parcările subterane și cele supraterane

Taxarea cu ora a locurilor de parcare se aplică de luni până sâmbătă, în intervalul orar 08.00 – 20.00. În afara programului stabilit, adică seara și noaptea, timp de 12 ore, dar și duminica, utilizarea parcărilor subterane și a celor supraterane este gratuită.

Hotărârea de Consiliu Local include și o serie de categorii de gratuități sau excepții de la plată la utilizarea parcărilor publice cu plată, precum vehiculele speciale, dotate conform legii, cu echipamente de semnalizare sonore și optice. Gratuitate au şi persoanele cu handicap, cele beneficiare de alocații de susținere a familiei ori de venit minim garantat.

 

Abonamente pentru locurile de parcare cu taxă, facilitate pentru riverani

Pentru locuitorii din zona parcărilor cu plată, care au solicitat facilități la utilizarea acestor locuri de parcare, a fost gândit un sistem de abonamente, trimestriale sau semestriale.

Costul unui abonament trimestrial (trei luni) este de 100 de lei, inclusiv TVA, iar cel al unui abonament semestrial (șase luni) este de 180 de lei, cu tot cu TVA.

Acestea dau dreptul proprietarului să utilizeze parcarea, fără a mai achita altă taxă, zilnic, în intervalul orar 16.00 – 08.00 și duminica integral.

La fel ca și tichetul, abonamentul trebuie amplasat obligatoriu în interiorul vehiculului, pe bord sau sub parbriz, astfel încât datele să fie vizibile din exterior.

 

162 de locuri de parcare subterane

Cele 162 de locuri de parcare create în cele două parcări subterane realizate din fonduri europene au fost lăsate în folosință gratuită cinci ani de zile, timp în care au fost mai mereu ocupate.

Cele două parcări subterane – una cu acces din bulevardul Ana Ipătescu, având o capacitate de 107 locuri de parcare, iar a doua, cu acces prin spatele Casei de Cultură, asigurând 55 de locuri de parcare, au fost inaugurate pe 1 decembrie 2012, dar la introducerea taxei de parcare s-a luat în calcul termenul limită la care trebuiau finalizate – martie 2013.