Transportul public din municipiul Suceava, cu autobuzele şi microbuzele TPL, ar putea fi afectat curând de o grevă de avertisment a salariaţilor unităţii, apoi paralizat de o grevă generală, dacă nu se ajunge la un consens în privinţa nemulţumirilor acestora.

La nivelul unităţii, aflate în subordinea Primăriei Suceava, care este acţionar unic, a început deja strângerea de semnături pentru susţinerea acţiunilor de protest, în caz că negocierile demarate între sindicat şi conducerea unităţii (implicit şi municipalitate) nu duc la o rezolvare amiabilă.

Recent, reprezentanţii sindicatului Autobuzul, din cadrul TPL Suceava, au fost la discuţii cu conducerea primăriei, căreia i-au adresat o petiţie prin care aduc la cunoştinţă “starea de nemulţumire care se înregistrează în rândurile personalului ca urmare a stagnării salariilor, coroborat cu neplata orelor suplimentare”.

 

Peste 40.000 de ore de muncă suplimentară, neplătite

Cea mai gravă situaţie semnalată de reprezentanţii salariaţilor TPL este cea a orelor suplimentare efectuate, care nu le-au fost achitate începând din 2016.

În total, conform calculelor, pentru că s-a ţinut o evidenţă a orelor suplimentare, sunt peste 40.000 de ore de muncă efectuate, pentru care nu au avut nici un fel de beneficiu. La 40 de ore pe săptămână, cât este norma normală de lucru, rezultă cel puţin 1.000 de săptămâni de muncă pentru care angajaţii de acolo ar trebui să beneficieze de zile libere sau plată suplimentară, conform legii.

Varianta zilelor libere este exclusă, pentru că şi aşa cu greu se acoperă traseele existente cu personalul actual, pentru că programul de muncă începe la 04.00 dimineaţa şi se termină la 23.00, mereu fiind necesară efectuarea de ore suplimentare, în special de către şoferi (pe microbuze aceştia se ocupă şi de eliberarea biletelor de călătorie).

“Durata maximă a timpului de lucru, incluzând orele suplimentare, nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, potrivit Codului Muncii, dar am înţeles nevoia ca serviciul public să fie prestat în slujba cetăţeanului, dând dovadă de respect faţă de acesta. În schimb, de fiecare dată când am solicitat drepturile salariale pentru orele prestate suplimentar ni s-a răspuns de către conducerea unităţii că nu există fonduri pentru plata acestora”, se arată în petiţia înaintată conducerii Primăriei Suceava.

Salariaţii TPL solicită Consiliului Local, care se va întruni în şedinţă ordinară, săptămâna viitoare, să se implice, în calitate de unic acţionar, astfel încât munca suplimentară efectuată să fie plătită prin adăugarea unui spor la salariu, corespunzător duratei acesteia.

Aceştia au exemplificat şi nivelul mic al salarizării la nivelul unităţii, majoritatea beneficiind de salariul minim pe economie, care este de 1.900 de lei brut – adică undeva la 1.200 de lei net, în condiţiile în care şoferii de autobuze şi microbuze sunt responsabili de viaţa a sute sau chiar mii de oameni, pe care îi transportă pe parcursul unei zile de muncă.

Nivelul de frustrare din rândul salariaţilor TPL a crescut cu atât mai mult cu cât salariile lor, comparativ cu cele ale bugetarilor, par uneori de-a dreptul ridicole – pentru muncă mult mai grea şi în condiţii dificile, fiind mult mai slab remuneraţi decât şoferii care conduc maşini mici, pentru diverse instituţii. Dar exemplele pot continua prin compararea cu o mulţime de alte activităţi.

Tocmai de aceea, principala revendicare a sindicaliştilor TPL, către deliberativul local sucevean, este de a lua în calcul o creştere salarială de minimum 20%, începând de la 1 iulie 2018, precum şi acordarea de tichete de vacanţă întregului personal.

 

Contractul colectiv de muncă – refuzat

O altă problemă semnalată de ei, pentru care s-au şi adresat deja Inspectoratului Teritorial de Muncă, este refuzul conducerii unităţii de a negocia şi încheia un contract colectiv de muncă, stare conflictuală care a dus de asemenea la demararea procedurilor de declanşare a grevei de avertisment.

O dată clară a grevei, care ar paraliza transportul public de călători din Suceava pentru câteva ore, apoi chiar şi pentru zile întregi, dacă se ajunge la greva generală, nu a fost stabilită încă, fiind aşteptat răspunsul autorităţilor.