O situație fără precedent se înregistrează în municipiul Suceava, unde Consiliul Local, care prin lege are stabilit un număr de 23 de membri, are acum 24 în funcție, cu toate drepturile și beneficiile aferente.

Această „anomalie” a devenit posibilă ca urmare a faptului că instanțele de judecată au anulat un ordin al Prefecturii Suceava, din februarie 2017, prin care lui Cristian Boberschi i-a încetat mandatul de consilier local PSD, „cu repunerea în situația anterioară și cu plata drepturilor la care ar fi fost îndreptățit de la momentul emiterii Ordinului contestat și până la repunerea sa în funcția de consilier local”.

Drept urmare, în ședința de joi a deliberativului local, unul dintre proiecte se referea la punerea în aplicare a sentinței Tribunalului Suceava, în paralel cu vacantarea unui loc la „masa înțelepților”, de la PSD, în acest sens fiind nominalizat ultimul venit, Gheorghe Petrescu.

Doar că reprezentanții PSD au contestat proiectul de hotărâre pe care „trebuiau să-l ia la cunoștință și să-l aplice, având valoare de lege”, după cum a precizat secretarul Consiliului Local, Ioan Ciutac.

Mai mult, aleșii PSD spun că nu există nici un motiv legal de încetare a mandatului de consilier al lui Gheorghe Petrescu, enumerând chiar situațiile în care acest lucru se întâmplă, care nu includ și acest caz.

Drept urmare, s-a ajuns la un impas decizional, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie rediscutat luna viitoare.

Până când aleșii locali se decid cum vor proceda, cea mai simplă rezolvare fiind ca unul de la PSD să renunțe la locul său, Suceava are în funcție 24 de consilieri locali, toți plătiți și cu aceleași drepturi, inclusiv de vot, deși legea prevede doar 23.

Un blocaj legislativ care ar putea genera noi complicații, chiar de la următoarea ședință, unde atât Boberschi, cât și Petrescu pot veni și vota. Cum? Rămâne de văzut.