Sucevenii care merg vara aceasta în zona de agrement de la baza dealului Tătărași nu vor avea de unde să bea o gură de apă, un ceai sau o cafea, pentru că singura unitate de alimentație publică de unde ar fi putut beneficia de aceste servicii – cafeneaua, rămâne închisă.

Mai mult, nici toaletele publice din interiorul acesteia nu pot fi folosite de vizitatori, până când clădirea va intra în gestiunea unui agent economic care să se ocupe și de întreținerea acestora.

Cauza acestei situații ciudate, în care ai o clădire nouă, într-o zonă de interes public, dar care rămâne nefolosită cel puțin în următoarele trei luni, este anularea primei licitații, care, culmea, a fost contestată chiar de câștigător, în vreme ce organizarea unei noi licitații, dar sub altă formă, nu a fost acceptată de marea majoritate a aleșilor locali.

Proiectul de hotărâre privind organizarea unei noi licitații de concesionare a cafenelei zonei de agrement la aceleași prețuri de pornire, dar de data aceasta închisă, cu oferte în plic, nu cu strigare, ca prima, a întrunit doar 12 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 3 „abțineri”, în condițiile în care erau necesare minim 16 voturi „pentru”.

Consilierii PSD, care au votat „împotrivă”, au precizat de la început că vor fi de acord cu organizarea licitației, dar în aceleași condiții ca și prima, adică firmele să vină, să oferteze deschis, iar cine dă mai mult să își adjudece gestionarea cafenelei cel puțin până la finele anului 2021, cu posibilitate de prelungire pe aproape încă doi ani (termen mult prelungit față de prima licitație).

Cum amendamentul lor nu a trecut, nu au votat proiectul în forma prezentată de inițiator, adică primarul municipiului. Drept urmare, un nou proiect de hotărâre pentru organizarea unei licitații ar putea fi repus în discuție abia peste o lună și jumătate, iar dacă va fi aprobat atunci, până când au loc toate procedurile necesare și până se stabilește câștigătorul, vara e de mult „apusă”.

 

Licitația din luna mai, anulată în urma contestației câștigătorului

Licitaţia de încredinţare a gestiunii cafenelei Zonei de Agrement Tătăraşi, desfășurată la jumătatea lunii mai și câștigată de firma la care administrator este Andrei Ciutac, a fost anulată în urma unei contestații făcute chiar de câștigător. Licitaţia a fost cu strigare și firma Royal Fragment a concurat strâns cu o firmă din Gura Humorului, Ellite Tour, până când suma pe care câștigătorul ar fi trebuit să o plătească lunar drept chirie către Primăria Suceava a ajuns la 3.700 de euro.

În condițiile în care preţul de pornire a licitaţiei a fost de 9 lei/mp/lună, adică 792 de lei lunar, pentru întreaga clădire, preţul final de adjudecare a fost de 190 lei /mp, adică de peste 21 de ori mai mare.

Motivul invocat pentru anularea licitației a fost nerespectarea procedurilor, în sensul că pasul de licitaţie trebuia să fie cuprins între 0,45 lei/mp/lună până la 0,9 lei/mp/lună, dar în fapt s-a mers cu 1 leu/mp/lună.

La licitaţia inițială pentru închirierea cafenelei care are o suprafaţă totală de 201,64 mp (din care suprafaţa utilă este de 74,72 mp, suprafaţa de servire de 57,5 mp, grupul sanitar şi depozitul încă 17,22 mp, iar suprafaţa terasei 104,52 mp) s-au prezentat șase firme.