Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) alocă, în premieră în acest an, pentru admiterea în anul universitar 2018 - 2019, locuri pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat care provin din licee din mediul rural.

Instituţia scoate la concurs 38 de locuri pentru elevii care finalizează studiile liceale în unităţi din mediul rural.

La nivel naţional au fost repartizate în universităţi 2000 de astfel de locuri, cu rolul de a crește egalitatea de șanse dintre elevii din mediul rural și cei din rural, motivându-i pe aceștia din urmă să-și continue studiile. Potrivit statisticilor, elevii din mediul rural participă într-un procent mult mai mic la niveluri superioare de educaţie -  liceu și universitate.

 

Repartiţia pe facultăţi

Cât privește repartiţia celor 38 de locuri pe facultăţi, nouă locuri au fost alocate Facultăţii de Știinţe Economice și Administraţie Publică.

Facultatea de Educaţie Fizică și Sport a primit șase locuri, Facultatea de Inginerie Electrică și Știinţa Calculatoarelor are cinci locuri disponibile, la fel și Facultatea de Litere și Știinţe ale Comunicării și Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management.

Câte două locuri au primit facultăţile de Silvicultură, Drept și Știinţe Administrative, Facultatea de Istorie și Geografie

Facultatea de Inginerie Alimentară și Facultatea de Știinţe ale Educaţiei au primit câte un loc.

Anunţul privind alocarea locurilor pentru elevii din mediul rural a fost făcut de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, la Suceava, la începutul acestei luni.

„Sigur că alocarea unui număr de 2.000 de locuri nu ne garantează că acești tineri vor finaliza studiile universitare, dar prin această admitere separată, se asigură accesul la programe de studiu la care poate nici nu visau - medicina sau programe de IT.  Acești viitori studenţi, sperăm noi, vor trebui să muncească din greu pentru ca această șansă acordată la început de drum să fie fructificată și să îi vedem și cu o diplomă la finalul studiilor. (...) Anul acesta este pentru prima dată în istorie când organizăm pentru acești elevi o admitere separată, așa cum facem și pentru etnicii români sau romi. Având o admitere separată practic nu concurează decât între ei. (...) Anul trecut au fost aproape 3.000 de absolvenţi din licee din mediul rural. Aproximativ 85 - 90% dintre aceștia au ales să urmeze o facultate. Nu e o sesiune specială, însă aceștia au locuri separate”, a explicat Valentin Popa.

 

Admiterea începe pe 9 iulie

Universitatea din Suceava pregătește concursul de admitere pentru ciclurile de studii de licenţă, masterat și doctorat la cele 10 facultăţi ale sale. În acest an, USV scoate la concurs, pentru toate formele de învăţământ, circa 5.000 de locuri, dintre care peste 2.200 sunt bugetate.

Studiile de licenţă includ un număr de 42 de programe, având forma de învăţământ de zi, cu 1.170 de locuri finanţate de la buget şi 1.170 locuri cu taxă. Dintre locurile finanţate, 10 sunt alocate candidaţilor de etnie romă, iar 38 sunt destinate absolvenţilor de licee din mediul rural. Oferta programelor de licenţă mai include și 250 de locuri bugetate pentru etnicii români de pretutindeni, dintre care 240 sunt cu bursă. Forma de învăţământ la distanţă (ID) beneficiază de un număr de 530 de locuri, repartizate pe 9 programe de studiu.