Suceava are studiu de circulație în baza căruia pot fi introduse sensurile unice pe bulevardele principale, dar deocamdată nu se va face nimic în această direcție.

Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Local de joi, cu majoritate simplă (12 voturi – PNL + PMP), prin aprobarea documentației referitoare la „Reorganizarea circulației rutiere cu sensuri unice și alte măsuri complementare – reglementări circulație, reorganizare intersecții, sensuri giratorii, benzi dedicate transportului public în comun etc., în vederea îmbunătățirii condițiilor de deplasare în municipiul Suceava”.

Numai că la punctul 2 al hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobă documentația tehnică se spune clar că „punerea în aplicare ...se va aproba în funcție de oportunitate, în Consiliul Local”. Altfel spus, dacă se va ajunge în situația ca orașul să fie blocat mai mult timp din cauza problemelor de trafic, punerea în aplicare a sensurilor unice va fi rediscutată.

„Nu votăm un studiu doar pentru a fi ținut la fișet”, au spus reprezentanții PSD, prin liderul de grup, Vasile Mocanu.

Primarul Ion Lungu i-a asigurat pe consilieri că va fi folosit acest studiu de trafic, doar că nu acum, pentru că „populația nu este încă pregătită”.

Unul dintre principalele argumente înaintate de inițiator, dar și de unii consilieri locali, pentru amânarea punerii în aplicare a sensurilor unice este cel referitor la finalizarea șoselei de centură, într-un an de zile, ceea ce ar impune oricum reconsiderarea modelului de trafic rutier la nivelul municipiului.

De asemenea, se speră ca în doi ani să fie funcțional și al doilea pod peste apa Sucevei, care să preia din traficul rutier de pe Calea Unirii.

„Dacă problemele de trafic rutier se vor acutiza și nu doar pe anumite perioade de vârf, avem oricând ca instrument de lucru noul studiu de trafic, readucem decizia în atenția Consiliului Local și putem trece la aplicarea măsurilor necesare, care implică și o serie de costuri, de vreun milion de lei, pentru că trebuie făcute modificări de infrastructură pe mai multe străzi”, a explicat edilul sucevean.

Părerile sucevenilor în privința introducerii sensurilor unice sunt foarte împărțite, aproape jumătate fiind de acord cu luarea acestor măsuri, pe care le consideră necesare și binevenite, pe când cealaltă jumătate, în special cei care ar avea mai mult de mers ca să ajungă în anumite destinații frecventate de ei, este total împotrivă, criticând aspru această măsură, care, deocamdată, rămâne la stadiul de intenție, cu aplicare undeva.... în viitor.