Polițistul sucevean ucis mișelește cu peste 40 de lovituri de cuțit pe peronul Gării din Burdujeni a fost pomenit, ieri, în locul în care a fost ucis. Slujba de pomenire a fost organizată la fix un an de zile de la tragedia care a șocat o țară întreagă. Membri ai familiei, colegi și călători aflați pe peron au participat la slujba de pomenire a lui Sorin Vezeteu.

Slujba s-a desfășurat în fața sediului postului de poliție din gara Suceava, unde lucra Sorin Vezeteu. În amintirea sa, la intrarea în postul de poliție a fost pusă o placă comemorativă. 

Cu o zi înainte, pe 19 iulie, o slujbă de pomenire a fost ținută la mormântul lui Sorin Vezeteu, la Dumbrăveni. 

În seara zilei de 20 iulie 2017, poliţistul Sorin Vezeteu se afla pe peronul gării din Suceava. Era o oră de vârf, cu trafic, astfel că pe peron erau mulţi oameni. În aceste condiţii, fără a putea intui vreun pericol, poliţistul a fost atacat din spate de Ioan Beşa, în vârstă de 23 de ani, din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, un individ care fusese închis în Spania şi se întorsese recent în Suceava.

Cu o ferocitate diavolească, Beşa l-a înjunghiat pe poliţist de peste 40 de ori, în interval de 50 de secunde. Din păcate, deşi s-a apărat, Sorin Vezeteu a căzut la un moment dat pe peron, sub ploaia de lovituri. Câţiva oameni din cei mulţi aflaţi pe peron l-au lovit şi îndepărtat pe agresor, însă au intervenit prea târziu.

Criminalul a fost imobilizat de doi colegi ai lui Sorin Vezeteu, care tocmai se întorceau dintr-o activitate de patrulare în tren. 

Ioan Beşa a declarat ulterior că a vrut doar să omoare un poliţist, pentru a se răzbuna că a fost închis în Spania, neavând ceva personal cu Sorin Vezeteu.

Ioan Beșa s-a spânzurat la puţin timp după ce a fost transferat din arestul Poliţiei Suceava în Penitenciarul Botoşani. Prin moartea sa, ancheta și procesul din acest caz au fost închise, fără ca asta să schimbe cu ceva durerea unei soții și a unei familii puse la o încercare cumplită.

În urma tragediei, la postul de poliție din Gara Suceava au fost detașați și jandarmi, pentru ca polițistul de serviciu să nu mai fie singur, mai ales la turele de noapte. Recent, polițiștii au primit în dotare și veste anti-înjunghiere, însă doar câte una pentru fiecare post de poliție. 

În luna martie a acestui an, de Ziua Poliției Române, Sorin Vezeteu a fost declarat, post-mortem, polițistului anului 2017. După moartea lui la datorie, soţia sa a primit un post în cadrul IPJ Suceava, în baza unui articol din Statutul Poliţistului, care prevede expres această posibilitate, fără examen sau concurs.

 

Coleg: „De fiecare dată când pășesc pe peron, îmi amintesc de dalele însângerate pe care zăceai fără suflare...."

Polițistul criminalist Bogdan Bănică, lider de sindicat, a scris un mesaj emoționant la un an de la ziua neagră de 20 iulie 2017:

„A trecut un an de la acea zi fatidică de 20 iulie 2017, când colegul meu Sorin Vezeteu a fost ales de mâna crudă a destinului să plece, sper eu, într-o lume mai bună.

Un an de când nu doar cuțitul acelui diavol cu chip de om l-a ucis, ci însuși sistemul ignorant și-a adus contribuția majoră la tragedia de pe acel peron blestemat din Gara Suceava – Burdujeni.

Un an în care s-au făcut promisiuni, care mai de care mai mărețe, renovatoare sau chiar inovatoare. Îi las pe colegii mei, polițiști din toată țara, să scrie ce și cum sau dacă s-a schimbat ceva...

...Sper ca sacrificiul lui suprem să nu fie în zadar, încă am speranța ca jertfa eroului nostru să aducă schimbări majore, într-un final, pentru noi, polițiștii, pentru instituția în sine, pentru societatea civilă, de ce nu, pentru întreaga comunitate până la urmă.

Sorin, de acolo, de sus, ai grijă în continuare de familia ta minunată… De fiecare dată când pășesc pe peron, îmi amintesc de dalele însângerate pe care zăceai fără suflare… Nu voi uita asta niciodată, NOI nu te vom uita niciodată, eroule!!