Locuitorii judeţului Suceava, în special cei din zona de munte, se confruntă destul de des cu pagube produse de urşi şi mistreţi, atât în rândul animalelor domestice din gospodării şi stâne, cât şi pe terenurile agricole, livezi sau fâneţe.

Inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a precizat că până acum au fost soluţionate 14 sesizări privind pagubele produse de vânat pe terenurile agricole, dar se constată şi un număr destul de mare de pagube produse de vânat asupra animalelor domestice.

„În bazinul Dornelor – Panaci, Şaru Dornei - avem frecvente atacuri de urşi asupra vitelor. Avem mai multe dosare de acest gen care au fost trimise spre soluţionare Ministerului Mediului, care acordă despăgubirile în cazul speciilor strict protejate, precum ursul. Au fost efectuate patru controale de fond în fondurile cinegetice, iar 19 gestionari au fost verificaţi pe 71 de fonduri de vânătoare în privinţa evaluării vânatului”, a spus Mihai Găşpărel.

În cazul pagubelor produse de mistreţi în culturile de cartofi, porumb şi fâneţe, Garda Forestieră Suceava a solicitat gestionarilor fondurilor de vânătoare să facă acţiuni de îndepărtare a vânatului de zonele locuite, dar şi o monitorizare mai atentă, în paralel cu acţiuni de recoltare a cotei de vânătoare.

„În ultimele trei săptămâni am avut 4-5 comisii pentru pagube produse de vânat”, a spus Găşpărel, care a explicat că şi proprietarii de terenuri agricole trebuie să înţeleagă cu au responsabilitatea asigurării pazei acestor suprafeţe, dar să şi utilizeze diverse mijloace pentru a preveni distrugerea cauzată de vânat.

Cele mai multe pagube au fost produse de mistreţi, în culturile de cartofi, porumb şi în fâneţe, în vreme ce urşii au atacat animalele din gospodării şi de la stâne.

Evaluarea pagubelor se face de către o comisie din care fac parte un medic veterinar, un reprezentant de la Direcţia Agricolă, unul de la Protecţia Mediului, unul de la primărie şi un delegat al Gărzii Forestiere.

“În 48 de ore, proprietarul trebuie să anunţe primăria, iar la rândul său, primăria anunţă Garda Forestieră pentru constituirea comisiei. Acea comisie se deplasează în alte 48 de ore şi realizează procesul-verbal de constatare, se emite decizia care aprobă procesul-verbal, iar această decizie este înaintată Ministerului Mediului, pentru că, spre exemplu, ursul este o specie strict protejată şi despăgubirile se acordă de către Ministerul Mediului. Din câte ştiu s-au plătit pagubele produse de urs, cel puţin la nivelul anului trecut”, a explicat Mihai Găşpărel cum se procedează în astfel de situaţii.

Pagubele produse de urşi s-au înmulţit ca urmare a interzicerii vânării acestei specii de aproape trei ani, timp în care a crescut numărul de exemplare, ceea ce pune mai multă presiune pe cei care locuiesc în zonele limitrofe pădurilor, care riscă oricând să fie „vizitaţi” de un Moş Martin în căutare de mâncare.