Municipalitatea suceveană a atras finanţări nerambursabile de 7.317.208 franci elveţieni (aproximativ 7 milioane de euro), pentru finanţarea a două mari proiecte: „Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde” şi „Management modern al iluminatului public în Municipiul Suceava”.

Pentru primul proiect, „Electromobilitate”, s-au obţinut 2,39 de milioane de franci, prin care au fost aduse 11 automobile electrice şi 2 furgonete, fiind montate şi 28 de puncte de încărcare, cu 56 de locuri de parcare aferente. Tot prin acest proiect au fost aduse şi 10 biciclete electrice, cu tot cu sistemul de încărcare, pe bază de energie solară.

„Suntem printre puţinii din ţară care avem o infrastructură atât de dezvoltată pentru vehiculele electrice. Din economii suntem în procedura de achiziţie a 5 microbuze electrice de mici dimensiuni”, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi.

Cel mai amplu proiect implementat din fonduri elveţiene este cel de management modern al iluminatului public în municipiul Suceava.

„S-a finalizat montarea a 4.037 de corpuri de iluminat de tip LED, valoarea proiectului fiind de 5.238.108 franci elveţieni. În prezent suntem în negociere pentru alte 247 de corpuri de iluminat, câte mai sunt necesare”, a adăugat viceprimarul Sucevei. Cele 247 de corpuri de iluminat urmează să fie înlocuite prin utilizarea celor 814.000 de franci elveţieni rezultaţi ca economii la implementarea proiectului principal.