O prevedere legislativă recentă a adus modificări privind achitarea amenzilor contravenționale, inclusiv a celor la regimul rutier. Cea mai importantă este prevederea care permite ca  achitarea a jumătate din minimul amenzii să se facă în termen de 15 zile, și nu de 48 de ore cum era până acum. De asemenea, pentru achitarea amenzii s-a deschis un cont unic la Trezoreria Statului. Prin intermediul platformei Ghiseul.ro, amenzile pot fi plătite fără a fi necesară o autentificare specială prin crearea unui cont nou de utilizator.

Noile prevederi au fost aduse de Legea 203/2018, privind măsurile de eficientizare a a achitării amenzilor contravenționale. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial la finele lunii iulie a acestui an.

Pe Ghiseul.ro au fost achitate deja prin noua metodă peste 117.000 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de lei.

Sistemul de achitare prezintă mai multe avantaje: plata rapidă, 24 de ore pe zi și 7 zile pe săptămână, posibilitate a încărcării în sistem a unei copii a procesului verbal, siguranţa tranzacţiilor este garantată, în orice moment se poate verifica statusul operaţiunilor,  crearea unui istoric al plăţilor efectuate de contribuabil etc.

În termen de maximum două zile lucrătoare de la data încasării în contul unic, Ministerul Finanțelor Publice virează sumele încasate în contul unic de venituri al bugetului local/bugetului de stat, potrivit destinațiilor stabilite de lege.