Un caz probabil unicat la nivel naţional s-a petrecut la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, unde inspectorul-şef, comisarul-şef Adrian Buga, a încasat o amendă judiciară de 5.000 de lei, de la un subaltern, inspectorul principal Alexandru Cătălin Duţuc, din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava.

Pe scurt, poliţistul Duţuc, în calitate de organ de urmărire penală, care instrumentează dosare, nu a putut trimite o serie de citaţii într-un dosar, în lipsa unui contract cu Poşta. Acesta a solicitat în scris conducerii IPJ Suceava rezolvarea acestei probleme, după care, nemulţumit de lipsa de reacţie, a aplicat amenda de 5.000 de lei.

De cealaltă parte, conducerea poliţiei judeţene i-a transmis inspectorului Duţuc că problema contractului nu poate fi rezolvată la nivelul IPJ Suceava, ci de  ordonatorul de credite de la structura centrală, care trebuie să încheie un contract valabil pentru toate inspectoratele de poliţie din ţară.  

Sancţiunea de 5.000 de lei i-a fost aplicată comisarului-şef Adrian Buga, în calitate de împuternicit la comanda poliţiei judeţene.

Pe 18 iulie 2018, inspectorul-şef Adrian Buga a contestat în instanţă aplicarea amenzii, invocând, prin jurist, că sancţiunea nu a fost aplicată cu respectarea normelor legale.

Judecătoria Suceava a admis cererea şi a anulat amenda judiciară în cuantum de 5.000 de lei, pe motive de netemeinicie, decizia fiind definitivă.  Aşadar, amenda nu a fost aplicată cu o bază legală clară, au stabilit judecătorii.

Amenda a fost dată în cadrul unei anchete penale începute din 2015 şi aflate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Pe rolul Judecătoriei Suceava mai există un dosar în care şeful IPJ Suceava a mai contestat încă o amendă judiciară.

 

Cine este ofiţerul de la Biroul Rutier care a aplicat amenda

Inspectorul principal Alexandru Cătălin Duţuc, din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, s-a mai făcut remarcat în ultimii ani prin aplicarea unor amenzi drastice şi repetate, inclusiv unor firme importante. Amenzile aplicate de el au creat ceva „deranj” la vremea respectivă.

Mai recent, inspectorul principal Alexandru Cătălin Duţuc şi-a exprimat, în scris şi asumat, într-un material publicat de Monitorul de Suceava, revolta vizavi de modul în care conducerea IPJ Suceava gestionează situaţia de pe şosele. Acesta a considerat că vina pentru valul de accidente mortale de la începutul lunii septembrie nu poate fi pusă doar pe seama Biroului de Poliţie Rutieră Suceava, structura la care lucrează el, aşa cum s-ar fi sugerat din partea şefilor. 

El a venit cu o serie de acuze dure legate de lipsa de implicare şi de sprijin, la adresa şefilor, fie de la Serviciul Rutier, fie de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Poliţistul a mai acuzat şi că poliţiştilor li se fac solicitări exprese de a aplica cât mai multe amenzi, pentru ca apoi şefii să se poată justifica prin cifre cu faptul că au muncit pentru a reduce accidentele.

Aşadar, între ofiţerul Duţuc şi şefi, sau o parte dintre ei, există o stare de animozitate mai veche, care a culminat în ultima perioadă. Este de aşteptat ca plata de poliţe să fie încă departe de a se fi terminat. 

Inspectorul principal Alexandru Cătălin Duţuc lucrează în domeniul poliţiei rutiere de 9 ani, însă recent a fost plecat o perioadă destul de lungă într-o misiune internaţională în Sudanul de Sud.