Relansarea Codului Etic al Profesorului pentru învăţământul preuniversitar aduce o serie de noi obligaţii, dar şi sancţiuni pentru cei care nu îl respecta. 

Documentul este discutat de şapte ani de zile, însă Ordinul Ministrului Educaţiei privind aprobarea Codului de etică a fost publicat în Monitorul Oficial al României abia în data de 4 octombrie.

Prevederile din acest Cod interzic, printre altele, meditaţiile contra cost cu elevii de la clasă, o practică frecventă la noi, cadouri de la părinţi, indiferent de natura acestora, subiectivismul în evaluare.

O altă prevedere apărută în Cod se referă la cadrele didactice care vor putea recomanda manuale auxiliare, dar nu vor putea constrânge în vreun fel copiii sau părinţii să le cumpere.

„În relaţiile cu părinţii, personalul didactic respectă şi aplică norme de conduită prin care se asigură: (...) neacceptarea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaţionale oferite; recomandarea de auxiliare curriculare sau materiale didactice, cu precădere a celor deschise şi gratuite, fără a impune achiziţionarea celor contra cost”, se arată în document.

Codul de Etică le interzice profesorilor să ceară bani, să colecteze fonduri de la elevi şi părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, al evaluărilor, al olimpiadelor sau al altor concursuri şcolare.

De asemenea, cadrul didactic nu are voie să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea în care lucrează.

Documentul mai stipulează că profesorii nu trebuie să implice elevii „în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora”.

Profesorii sunt obligaţi să asigure egalitatea de şanse şi să promoveze principiile educaţiei incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritul fiecăruia.

De asemenea, aceştia au datoria de a supravegherea elevii „atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în unitatea de învăţământ, cât şi în cadrul celor organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia”. 

Valorile care trebuie să guverneze profesorul sunt „imparţialitate şi obiectivitate, responsabilitate morală, integritate morală şi profesională, confidenţialitate şi respect pentru sfera vieţii private, respectarea şi promovarea interesului superior al beneficiarului direct al educaţiei, respectarea legislaţiei, onestitate şi corectitudine, atitudine decentă şi echilibrată, toleranţă, autoexigenţă în exercitarea profesiei” etc.

Încălcările prevederilor din Cod reprezintă abateri disciplinare şi se sancţionează conform legii. 

Documentul a fost discutat din 2011 şi a fost aprobat de fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, înainte ca acesta să-şi dea demisia.