Un produs foarte consumat de un număr mare de suceveni, de cei mai mulţi în fiecare zi, cafeaua de la automatele stradale, nu este verificat de nimeni, cel puţin din punct de vedere al calităţii efective a cafelei şi al impactului acesteia asupra sănătăţii publice. Un sucevean ne-a trimis zilele trecute fotografii cu o cafea cumpărată duminica trecută de la un automat din parcarea unui centru comercial. În pahar erau mai multe insecte. Acesta spune că episodul de duminică nu este singular, iar mai mulţi oameni care au luat cafea de la acel automat nu au putut să o bea din cauza gustului foarte suspect, dar şi a insectelor care pluteau în conţinut ori erau lipite de interiorul paharului.  

Direcţia de Sănătate Publică Suceava, instituţia care se ocupă de verificarea aspectelor legate de sănătatea publică, nu verifică acest produs – cafeaua de la automat, pentru că firmele nu se supun autorizării DSP, ci funcţionează doar în baza unei autorizaţii de amplasament eliberată de primăriile de pe raza cărora sunt. Cei de la DSP Suceava au explicat că nu pot face controale tematice la obiective care nu se supun autorizării instituţiei. Totuşi, controlul privind calitatea cafelei s-ar putea face doar dacă un sucevean ar veni şi ar reclama punctual faptul că are suspiciuni privind calitatea unei cafele de la un automat.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava nu are baza legală (legislaţia) ca să verifice aceste automate de cafea şi calitatea produsului. 

La Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava s-au înregistrat de la începutul acestui an câteva sesizări privind automatele de cafea. Aceste sesizări privesc însă alte aspecte, cum ar fi cantitatea mică de cafea din pahar, cu mult sub cea afişată, lipsa paharelor sau lipsa ingredientelor solicitate, lapte sau zahăr.

Din punctul nostru de vedere ar fi obligatoriu ca recipientele din interiorul automatelor să fie verificate măcar o dată la câteva luni, multe dintre acestea fiind într-o stare deplorabilă. De la starea şi igiena acestor recipiente pleacă şi problemele privind calitatea cafelei.

Există numeroase studii care avertizează că produsele de cafea de acest gen sunt dăunătoare, în timp, sănătăţii. Amestecul lichid e format mai mult din chimicale, decât din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. În timp, aceste chimicale afectează pe rând ficatul, rinichii şi imunitatea.  

Sigur că nu generalizăm, însă în lipsa unui control al vreunei autorităţi nici nu putem avea vreo garanţie privind calitatea produsului. Sunt şi situaţii clare în care sunt probleme de calitate a cafelei, precum cazul de care am amintit mai sus.